[Jan Hulswit]
HULSWIT (Jan) den 11 April 1766 te Amsterdam geboren, ontving onderwijs in de teeken- en schilderkunst van Pieter Barbiers en diens zoon Pieter Barbiers Pieterszoon. Eenigen tijd oefende hij het behangselschilderen uit, doch op raad van den kunsthandelaar Fouquet, legde hij zich op het teekenen van landschappen en het schilderen van kabinetstukjes toe.
Weinige zijner tijdgenooten zagen hunne kunst buiten en binnen 's lands zoo hoog gewaardeerd. Op de verkooping van de Vos golden van dezen meester een Landschapje met welig geboomte en een Gezigt op een der buitenpaden van Amsterdam f 570.00.
Tot zijne beste schilderijen behooren een Landschap bij avondstond, door Z.M. Willem I ten geschenke gezonden aan den koning van Pruissen, en een Landschap bij ondergaande zon, hem door den laatstgemelden besteld. Het rijks museum te Amsterdam bezit van hem een Landschapje met een molen en een Gezigt op een stads waterpoortje. Twee gezigten buiten Amsterdam, met sapverw, golden f 315.00 en twee gezigten op molens en molenwerven f 500.
Op de verkooping van Molkenboer werden fraaije teekeningen van dezen meester met de pen en sapverw, of met inkt en roet tot voor f 300.00 het stuk verkocht. Zijne teekeningen naar A. van der Velde bragten op f 146, f 160, f 180. Hulswit dreef ook kunsthandel, en was lid van het Kon. Ned. Instituut en van de Akademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hij overleed 8 Augustus 1822. Zijne kunstnalatenschap, den 28 October en volgende dagen bragt ruim f 20,000.00 op.
Er gaat een fraai portret van hem uit door P. Velyn gegraveerd naar W.B. van der Kooi, ook in lithographie zonder naam. Men vindt het ook bij Immerzeel en in teekening bij Kramm. Men vindt een karakterschets van hem voor den catalogus zijner nagelaten kunstwerken.