[Lucas Egeling]
EGELING (Lucas) werd den 22sten Augustus 1764 te Utrecht geboren. De godsdienstige zin zijner ouders stemde het gemoed van den knaap reeds vroeg tot ernst en vroomheid. Daar hij zich aan de Evangelie-bediening wenschte te wijden, werd hij eerlang student aan de Utrechtsche Hoogeschool, waar hij onder Vos en van Hamelsveld zijne godgeleerde studiën volbragt. Na tot proponent bevorderd te zijn, werd hij den 28sten October 1788 predikant te Hemmen, in 1794 te Vollenhoven en in 1802 te Hoorn, tot dat hij in 1804 te Leiden werd beroepen, waar hij bleef tot aan zijnen dood, die den 21sten December 1835 plaats had. Hij was gehuwd met Martina Adriana van Vloten, die hem zes kinderen schonk.
Egeling heeft zich inzonderheid als schrijver beroemd gemaakt. Hij was een ijverig medearbeider aan het Dagboek ten gebruike bij den Bijbelschen Almanak, en voor het zendelinggenootschap schreef hij verschillende kleine stukjes. De brieven van den vromen P. Ris te Hoorn werden door hem in het licht gegeven, en hij leverde in Heringa's kerkelijke raadgever en raadvrager vele bijdragen, waaronder inzonderheid zijne Vriendelijke vraag aan mijne medebroeders genoemd moet worden, welk merkwaardig geschrift hij aan alle zijne ambtsbroeders ten geschenke aanbood. Behalve drie leerredenen als, eene bij den ramp van Leiden, in 1807; eene bij het zendeling-genootschap over Phil. I. vs. 18, en eene bij den doop van eenige Israëliten over Rom. II. vs. 5, zien van hem de volgende werken het licht:
De weg der zaligheid, naar het beloop des Bijbels. Een leerboek voor mijne leerlingen en anderen, die de kennis der waarheid liefhebben, Amst. 1820 8o. 2 deelen, meermalen, en in 1844 voor de tiende maal, herdrukt, en door L. Weydman, predikant te Monsheim bij Worms in het Hoogduitsch vertaald.
De Nadenkende Christen, die gaarne zich zelven en anderen behouden wilde, Amst. 1832. 8o. de 2de druk volgde reeds na 9 maanden. 3de druk ald. 1848 8o. Ook in het Hoogduitsch vertaald en te Elberfeld uitgegeven.
Nagelatene leerredenen, Leid. 1836. 8o. 2 deelen.
Onderwijs in de Christelijke Geloofs- en Zedeleer, 2de druk, Amst. 1845, kl. 8o.
Vraagboekje tot onderwijzing in de Christelijke leer, 28ste druk, Amst. 1848, kl. 8o.
Verkort vraagboekje tot onderwijs in de Christelijke leer, 31ste druk, Amst. 1849, kl. 8o.
Bijbelsch lees- en leerboekje voor Zondagsscholen en Catechisatiën, 4de druk, Leid. 1852. kl. 8o.
Als herder zijner gemeente was Egeling een hoogst merkwaardig man. Als zoodanig zou hij het best met Hinlopen, die op zijne opvoeding en vorming eenen grooten invloed had, kunnen vergeleken worden. Zijn karakter en zijne persoonlijkheid kunnen niet beter geteekend worden, dan in zoo vele