overleed er in 1675 en werd den 9den Februarij 1675 in de St. Pieterskerk begraven, na met geld en roem overladen te zijn.
Ongetwijfeld was Dou een onzer verdienstelijkste schilders, en met regt draagt hij den naam van een zeldzaam genie. Zijne ondoorgrondelijke kunstvoorbrengselen, zegtde Heer Immerzeel, komen ons te onbegrijpelijker voor, naarmate wij ons meer verdiepen in de beschouwing van de wijze op welke hij zijne onbetaalbare meesterstukken bewerkt en doorwerkt heeft, zonder schijn of blijk te geven van den tijd en moeite die er aan besteed is, om den hoogst mogelijken graad van uitvoerigheid te bereiken. Verre van een slaafsch navolger van zijnen leermeester te zijn, doch vasthoudende aan diens beginselen en begrippen, en verre van de natuur na te bootsen, doch niet blind voor hare schoonheden, getuigt alles, wat wij van de hand van Dou bezitten, dat hij wist te scheppen. Geen wonder dan ook dat zijne voortreffelijke stukken enorme sommen opbragten. Ja zoo groot was de begeerte om van hem zijn werk te koopen, dat de vermaarde kunstliefhebber Spieringh, Agent van den Koning van Zweden, hem jaarlijks duizend gulden betaalde, alleen om, waarschijnlijk voor zijn meester, de voorkeur zijner kunstwerken te mogen hebben. Al de stukken op te noemen die hij als schilder van binnenhuizen, als vervaardiger van portretten, als teekenaar en handteerder van het graveerijzer, en waarin hij altijd uitmuntte, gemaakt heeft, is niet onze taak; wij zullen echter de namen en beschrijvingen, waaronder zijne voornaamste werken bekend zijn, hier doen volgen.
De Waterzuchtige vrouw, thans in het Parijsche Museum.
Een meisje in oud Hollandsche kleeding kant werkende, thans in het Museum Boymans te Rotterdam.
De Nieuwsgierige.
De Kluizenaar.
De Avondschool.
De portretten van Pieter van der Werf en zijne echtgenoote. Deze vier in 's Rijks Museum te Amsterdam.
Karel II, Koning van Engeland, staande voor eene tafel, behangen met een fluweel met paarlen geborduurd kleed, waarop de kroon ligt, rijk met edelgesteenten omzet.
De Vader en Moeder van Gerard Dou (1646) thans in de Louvre te Parijs.
De Kwakzalver, thans in de Galerij te Munchen.
Eene vrouw voor een open raam zittende, met een kindje in de wieg, en meer bijwerk.
Eene rijk gemeubelde binnenkamer, waarin een kostbaar in satijn, fluweel en hermelijn gekleede dame een kind de borst geeft; dat ze uit de naast haar staande wieg genomen heeft.
Een meisje met eene lamp.
Een Oud Hollandsch binnnevertrek. Deze drie in het Maurits huis te 's Gravenhage.