Van de redactie
Het uiterlijk van De zeventiende eeuw heeft, zoals u ziet, een gedaantewisseling ondergaan. Na 21 jaar is het vertrouwde omslag van het tijdschrift ingeruild voor een dynamischer ontwerp. De afgebeelde manspersoon is uit een serie afkomstig, waarvan in de toekomst ook de overige figuren het omslag zullen sieren. Bij deze nieuwe vormgeving past een nieuwe, frisse kleur, waarmee eveneens gevarieerd zal worden. Voortaan zal iedere jaargang in een andere kleur verschijnen.
Anders dan u gewend bent, bevat nummer 1 van de nieuwe jaargang niet de bijdragen van het congres van 2005, ‘De Zeventiende Eeuw in digitale sferen’. Een aantal van de daar gehouden lezingen zal samen met andere artikelen in het najaarsnummer van De zeventiende eeuw worden opgenomen. Dit eerste nummer van 2006, getiteld ‘Beelden van Leiden’, is een speciaal themanummer, dat in samenwerking met een gastredactie tot stand gekomen is. Dankzij subsidies van Pallas, instituut voor kunsthistorische en letterkundige studies (Universiteit Leiden), Gemeente Leiden, Vereniging Oud Leiden en de Werkgroep Zeventiende Eeuw was het mogelijk om dit themanummer te voorzien van een kleurkatern.
Beelden van Leiden, onder gastredactie van Juliette Roding, A. Agnes Sneller en Boukje Thijs, is voortgekomen uit een interdisciplinair samenwerkingsverband van onderzoekers aan de Universiteit Leiden. Hun onderzoek richtte zich op het zelfbeeld en de representatie van de stad Leiden na het Ontzet in 1574 en de receptie daarvan binnen de Nederlandse Republiek en daarbuiten. Het stadsbestuur stond voor de uitdaging een identiteit te creëren voor de stad Leiden die na een periode van tumult en demografische veranderingen ten gevolge van een grootscheepse immigratie, toe was aan rust en stabiliteit. Zo zochten ook beroepsgroepen, bijvoorbeeld de beroemde Leidse ‘fijnschilders’, naar een duidelijk herkenbare signatuur. De in dit themanummer opgenomen artikelen bieden inzicht in de wijze waarop de stad Leiden zich na het Ontzet van 1574 in woord en beeld presenteerde. Centraal staat de vraag hoe het zelfbeeld van de stad zich in de zeventiende eeuw tot de actuele situatie verhield en tot de binnen de Republiek en in het buitenland gevormde beelden van de Sleutelstad.