[Deel 1]
Van de redactie
Op 25 augustus 1994 vond in Utrecht het tiende congres van de Werkgroep Zeventiende Eeuw plaats. Naar aanleiding van het feit dat de eerste Nederlandse vertaling van Cesare Ripa's invloedrijke Iconologia 350 jaar tevoren was verschenen, stond tijdens deze bijeenkomst dit handboek in een Europese context centraal. Onder de titel Ripa en de zeventiende-eeuwse beeldspraak kwamen verschillende aspecten aan de orde, variërend van aanpassingen in de verschillende edities in Frankrijk, Engeland, Duitsland en Nederland en hun functie in een cultuurhistorische context tot onder meer de toepassing, doorwerking en functie van Ripa's allegorieën en andere ‘verbeeldingen’ in m.n. schilderkunst en literatuur. De geboden informatie werd nog eens extra gevisualiseerd in een aantrekkelijke tentoonstelling in de Letterenbibliotheek. Dit was ééen van de initiatieven van de congrescommissie die borg stonden voor een geanimeerd congres, dat geopend werd met drie plenaire lezingen van buitenlandse specialisten. Van de in totaal achttien bijdragen kunnen er in dit nummer veertien gepubliceerd worden.
Nu de Werkgroep inmiddels - op 10 januari 1995 - haar tienjarig bestaan heeft kunnen vieren, begint het tijdschrift De Zeventiende eeuw met dit nummer aan zijn elfde jaargang. De eerste, toen al vruchtbare periode van 1985 tot en met 1990 werd na afloop van het Ripa-congres in herinnering gebracht, toen een aantal neerlandicirenaissancisten een Klinkend boeket aanboden aan Marijke Spies, die o.a. indertijd de motor van het tijdschrift was. Dit Boeket, dat hopelijk immortellen bevat, bestaat uit een bundel studies over renaissancesonnetten.
Een terugblik op de eerste tien jaargangen van ons tijdschrift, in de vorm van een inhoudsopgave, is in het volgende nummer te verwachten.