scene from 1930s Germany, with women wearing aprons, with their hair in pigtails, and men in lederhosen. [...] Residents are taught to shun sexual desires - with electric shocks administered to the genitals of young boys, former residents say.’
De tekst ‘Het einde van de roman’, door Daniël Rovers, handelt over het decennium waarin Harry Mulisch de roman tijdelijk doodverklaarde en reportageboeken begon te schrijven. ‘Het einde van de roman’ gaat over affirmatief schrijven en de verleiding van de werkelijkheid, de verleiding ook om een eenduidige tekst van haar te maken.
De vraag naar het genre, eerder door Kluge en Bettens gesteld, wordt door Pierre Michon opnieuw opgenomen. Hij benoemt zijn eigen korte prozateksten als ‘levens’. In de door Rokus Hofstede geselecteerde en vertaalde interviewfragmenten stelt Michon: ‘Het genre dat ik een “leven” noem is uiteindelijk niets anders dan de roman zonder zijn vulstof, zijn alinea's, zijn “bespiegelingen” en zijn stoplappen. (...) Naar mijn gevoel is de lange roman, de romaneske roman, in de twintigste eeuw tot zijn einde gevoerd in experimenten als die van Joyce of Faulkner. Zij hebben het genre tot zijn uiterste volmaaktheid gebracht. We leven in een tijd van brave, weldenkende, gehoorzaam revolutionaire epigonen, die zo verschrikkelijk onderdoen voor hun modellen.’ Michons gebruik van de ‘korte vorm’ is een niet aflatende poging om het ‘energetisch potentieel van het proza’ te maximaliseren. Dat blijkt uit de interviewfragmenten, maar vooral ook uit het korte verhaal ‘De vogel’.
In het tweede deel van het dossier wordt de proef op de som genomen en antwoord gegeven op de vraag: welke mogelijkheden biedt het gebruik van documentaire-elementen een schrijver van fictie? yang vroeg een vijftal schrijvers onderzoek te doen, op pad te gaan en een reportage te schrijven over een politiek congres in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober 2006. In de kleine verzameling reportages (verhalen? kronieken? woedeuitbarstingen?) komt aldus de nadruk te liggen op de vormgeving van de werkelijkheid, wat wellicht een mogelijke ontsnapping aan de romanvorm betekent, zoals Michon stelt, ‘zonder goocheltrucjes, zonder de pretentie alles te vernietigen, zonder uiterlijk vertoon’.
Sven Vitse bezocht op 20 mei in Mechelen een door de VLD georganiseerde studiedag (een zogeheten ‘pijler’) over de creatieve economie. Sven Cooremans ging, op dezelfde dag, op bezoek bij het door Inge Vervotte georganiseerde ‘Inge geworteld’, in Sint-Katelijne-Waver, in de Mechelse Veilingen. Eva Cox keek over de taalgrens heen en onderzocht de Franstalige en Duitstalige gemeentepolitiek. Jeroen Theunissen reisde af naar het Limburgse Beringen en nam er op vrijdag 1 september deel aan een ‘verkiezingsmeeting’ van het Vlaams Belang. Bruno Mistiaen ging op zoek naar de utopie tijdens het zomerweekend van de groenen, gehouden te Nieuwpoort op 25-26-27 augustus. Yves Petry beleefde op zondag 3 september het ‘startmoment’ van de sp.a-campagne in Bredene, waar vooral de kandidaten die voor de allereerste keer op zouden komen ‘in het zonnetje’ werden