kunstenaar het falen altijd met een gevoel van verstikkende eenzaamheid verbonden is.’
Vervolgens geeft hij het bedoelde voorbeeld niet. Evenmin begint hij over de tijd te zagen. Met welk een schitterend resultaat! Want wat bereikt hij ermee? Dat juist die onstentenis van een verwachte vorm en inhoud mij inzicht in zijn heftige ervaring geven. In goede handen wordt het onderscheid tussen fictie en non-fictie flinterdun (wat tevens voor het onderscheid tussen poëzie en proza geldt).
Frisch' klokkenfabriek, slechts één alinea, wat mij betreft kan zelfs een Bergson hier moeilijk tegenop.
Zoals het klokje in iemands hersenpan tikt zo tikt het in zijn boeken.
Vroeger, zeer vroeger, was de wereld zoals bekend duister en onleesbaar. Een enkele orakel-Griek kon weliswaar de ingewanden der dieren lezen maar dat was uitzondering. De wereld was een gesloten boek (en was dat wellicht beter gebleven).
In de jeugd van de wereld herken ik moeiteloos die van mezelf. De tijd dat ik nog niets van lezen en schrijven wist en makkelijk zonder kon. Maar de klok tikt voort.
Op een bepaald punt in de geschiedenis kwamen de horden aanzetten met hun koevoeten en lampen. Het gesloten boek werd opengewrikt en uitgelicht. Sindsdien, zo zegt men, openden zich de ogen van de mensen. En wat zagen die ogen? De échte wereld, de leesbare wereld, de wereld als tekst. De mensen wisten niet hoe gauw ze er hun eigen teksten tegenaan moesten slingeren.
Twee echte werelden, dat is er evenwel één te veel. Bijgevolg werd de echte echte wereld wreed naar de achtergrond verbannen. Ik heb het nu over de plek waar analfabeten, wilden, gekken, sans-papiers, sans-plumes en dieren huizen. Daarmee werd schrijven een soort tekstimmanante wereldbeschouwing met als centrum van die wereld 's schrijvers navel. Nu kan de navel van een vrouw van een politieagent nog zijn charme hebben maar schrijversnavels bevatten vaak veel vuiligheid. Moest ik ook maar gaan uitmesten? Nee, dat kon niet want ik was mijn navel kwijt.
Omsingeld door leesbare lijven, leesbare bossen, leesbare steden, leesbare films, leesbare schilderijen, leesbare maaltijden, leesbare zeeën, leesbare luchten en plenty leesbare navels, kwam ik tot de ontdekking dat leesbaarheid voor mij