Achter in het dossier vindt u de resultaten van een schriftelijke enquête die yang onlangs uitvoerde naar de stand der dingen in de Vlaamse literatuur. Jos Borré, Saskia De Coster, Pol Hoste, Bart Meuleman, Anne Marie Musschoot, Tom Naegels, Harold Polis, Marc Reugebrink, J.H. de Roder en Dorian Van der Brempt buigen er zich vaak uitvoerig over kwesties als de status, de lezers, de kritiek, het verleden en de toekomst van de Vlaamse literatuur.
Twee rode draden lopen door deze aflevering. Bovenaan loopt een tijdsbalk waarin de officiële literaire en staatkundige geschiedenis de achtergrond vormen voor de particuliere verhalen in de eigenlijke essays. En ín die essays lichten citaten op uit het onvolprezen meesterwerk van Hugo Claus, Het Verdriet van België - essentiële lectuur voor iedereen die dit land en zijn literatuur wil begrijpen en tegelijk ook het beste bewijs dat literatuur die couleur locale kan overstijgen door te demonstreren hoe elke ideologie schuilgaat en zich openbaart in de taal.
Omdat dit laatste punt niet alleen literair gezien van belang is, maar tegelijk ook het dagelijkse spreken en dus leven van alle Vlamingen tekent, laten we twee taalkundigen debatteren over de erfenis van de eind 2000 overleden sociolinguïst Kas Deprez. Rik Geeraerts en Jurgen Jaspers zijn het dermate gloeiend oneens dat hun met veel inzet geschreven polemiek over het Belgische Nederlands, c.q. Vlaams in de volgende jaargang een vervolg zou mogen krijgen.
Voor het vervolg van het prozaboek dat writer in residence [Paul Verhaeghen] vier afleveringen lang in yang voorstelde, verwijzen we u graag naar de boekhandel, alwaar Omega Minor ergens in 2002 een prominente plaats moet krijgen.
Intussen, altijd en overal, veel leesplezier.
de redactie