| |
Tijdschriftelijk
'T KOFSCHIP, X, 3, juni '82, Vinkenlaan 11, 1730 Zellik, ab. 400 F op 429-0111441-97.
56 bladspiegels, 3 ervan ‘technische" informatie omtrent sekretariaat, redaktie en abonnering plus jaarlijkse poëziedag
Blankenberge. 61 gedichten over 15 bladspiegels verspreid. 8 illustraties, waarvan 6 betreffende plastische kunsten (Jos Bruggen, Irenée Duriez, Inge Stegmann, Victor Verougstraete). 16 tijdschriften in de rubriek van R. Wouters besproken in kort bestek. 2 essays: Marc De Smet over Jan Greshoff en Herman Leenders over het gedicht ‘Brak’ van H. Van Herreweghen. 10 bladspiegels plastisch signalement. Een interview met Ab Visser. 5 verhalen. 12 boekbesprekingen. Een los nummer van dit tijdschrift kost 100 F. Het heeft een makkelijk hanteerbaar formaat, een lelijk omslag (zwart, wit, paars, roze), een vlot aanvoelend papiertje en een te vaak ‘volgestouwde’ bladspiegel. Er is een sekretariaat voor Nederland. Dit blad is een uitgave van de Kofschip-Kring v.z.w., die ook boeken uitgeeft in de Getijdenreeks en de Cantilenereeks. André Polfliet is algemeen sekretaris en verantwoordelijk uitgever.
| |
POEZIEKRANT, VI, 2, april '82, Nazarethstraat 43,9720 De
Pinte, ab. 250 F op 7374400463-04.
12 bladspiegels groot formaat. Anton van Wilderode door José De Poortere uitvoerig van verhelderend proza voorzien. Dat was eigenlijk niet meer nodig. Hein De BeIder propageert ‘onbekende’ en/of laat-publicerende dichters en dichteressen. Het is één grote, hondsnederige maar toch venijnige kliché gewor-
| |
| |
den omtrent ‘taal’, ‘stille werkers’ en ‘verborgen literatuur’. Dat de Grootse Eenvoud na jaren Afzondering nu voor het voetlicht trede!
Jan Van Coillie recenseert ‘Dank je lekker’ van Dolf Verroen en Nannie Kuiper. Zeer zeker even lezen: de poging van R. Ekkers om Pé Hawinkels te geven wat hem toekomt, n.a.v. ‘Moet dit een wereldbeeld verbeelden?’, van en over Hawinkels. José De Poortere bespreekt op mini-wijze 37 dichtbundels en aanverwanten. Ongetwijfeld is dit stukwerk een belangrijke bijdrage tot de Nederlandstalige literatuur. Opmerkelijk hierbij is de aandacht die de recensent aan de dag legt voor variatie in de eerste zin van elke bespreking: ‘Thema is... - In feite verbreekt de dichteres... - De gegevens over deze dichteres... - De auteur verzet zich tegen... - Bedoelt de auteur dat...? - Geen gedichten, maar... - Hoewel ik de eerste zal zijn om... -’.
Carlos De Vriese signaleert Anna Achmatova-vertalingen door Hans Boland en Miriam Van hee. Verder zijn er nog 13 gedichten, waarbij dat van Kris Geerts me bijzonder aansprak. Er is een studie te wijden aan Geerts’ poëzie en ‘dode dieren’ die er zo vaak in opduiken. Zal iemand daar ooit de tijd voor vinden?
| |
Spectraal, V, 1-2, lente ‘82, Rijsenbergstraat 390, 9000 Gent, ab. 350 F op 001-0069223-41.
Spectraal bestaat vijf jaar, er is een terugblik van Marcel De Backer op wat geweest is. Enkele aforismen, een in memoriam Pliet Van Lishout, 12 foto's van 12 overwegend Gentse plastische kunstenaars met daarbij in een kernachtige zin geformuleerd hun ‘eigenheid’. Omdat het omslag van Spectraal de lelijkheid zelve is, ware het goed eens deze kunstenaars aan het werk te zetten. Aan een hoopje plastische klichés en saaie volzinnen heeft niemand een boodschap, nog minder aan een serie geportretteerde Vlaamse schilderskoppen. Op de achterflap van Spectraal prijkt de slagzin ‘Kunst is wijsheid en schoonheid door kracht van de volharding’. Aan te nemen valt dat de Spectralisten wijs zijn. Ze hebben ook vijf jaar volhard. Maar de schoonheid?
| |
Argus, IV, 23, Dec. '81, Hasseltsesteenweg 139, 3800 Sint-Truiden, ab. 750 F op 335-0485916-89.
Argus krijgt een andere hoofdredakteur in de figuur van Alstein. Jan van den Weghe, die in '78, samen met Roger Vanbrabant, dit onduidelijk tijdschrift stichtte, neemt ontslag. Volgens het begeleidend drukwerk moet alles nu beter worden. Zelfs het peil van de polemische stukken zal nóg worden verhoogd. Eindelijk zal ook die zinsbegoochelende omslagtekening worden aangepast. In dit nummer 24 is enkel de rubriek Buitenlandse Literatuur het lezen waard (Zinovjev, Wohmann, Afrikaanse scheppingsmythen, Borges). Dries Janssen schrijft over ‘Limburgs letterkundig lexicon’ van Lambert Swerts onder de titel ‘Nuttig naslagwerk’. Blijkt dat veel schrijvende Limburgers een lang leven beschoren is (geweest). Erg nuttig om weten: verhuizen geblazen en de holle l aangeleerd.
| |
Appel, VII, 2, juni '82, Houtstr. 37, 3800 Sint-Truiden, ab. 350 F op 452-5020881-78.
Appel wordt nu mooi uitgegeven door uitgeverij Peeters te Leuven. In dit nummer een zeer zinnige bespreking over Leonard Nolens (‘Hommage’) door Guido Wulms. Appel is een tijdschrift dat al jàren de beste teksten publiceert op het terrein van het ernstige weerwerk. Samen met hun (soms te wel- | |
| |
willende) aandacht voor al wat ‘niet-gevestigd’ is, maakt dit een meer dan voldoende bestaansreden van dit tijdschrift uit, geeft er zowaar een eigen gezicht aan. Is de driemaandelijksheid een handicap, dan wordt die wel weggewerkt door per aflevering ten minste enkele voltreffers van bijdragen op het beschouwende vlak. Het loont de moeite geabonneerd te zijn. Geen weldenkend tijdschriftenfanaat kan daaromheen.
Joris Denoo
| |
Album Cyriel Buysse
Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het overlijden van Cyriel Buysse (1859-1932) wordt een herdenkingstentoonstelling ingericht die tot 17 oktober loopt in het A.M.V.C. te Antwerpen en van 5 tot 28 november in de Generale Bankmaatschappij, Kouter te Gent. Bij deze tentoonstelling hoort een rijkelijk geïllustreerd album dat werd samengesteld door Anne Marie Musschoot, Chris Ghysels en Jenny Dheedene.
Het album Cyriel Buysse is een prachtig boekwerk dat iedere Buysse-lezer (en Yang 106 heeft bewezen dat het er velen, zeer velen zijn) zal willen bezitten. Het grondige opzoekingswerk is smaakvol verwerkt tot een vlot lees- en kijkboek. Een werk dat zowel de filoloog als de doorsnee lezer in grote mate zal bekoren.
Het album Cyriel Buysse is, behalve op de tentoonstellingen, ook te verkrijgen door overschrijving van het bedrag (350 F + 30 F verzendkosten) op rekening 440-0045911-05 van het Herdenkingscomité Cyriel Buysse, p.a. Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Koningstraat, Gent.
Daniël Van Ryssel
|
|