kerig van een konfrontatie tussen mijn ego en deze poëtische selektie. Men leert al lezende, van elkaar.
Het FRANS MASEREELFONDS is opnieuw present: MARK BRAET, LIEFDE HET MEERVOUDIG WOORD - YANNIS RITSOS, GANG EN TRAP - PABLO NERUDA, DAT DE HOUTHAKKER ONTWAKE. Neruda hoeft niet voorgesteld. Ritsos is een Grieks dichter die onder de militaire diktatuur in diverse gevangenissen zat. De bundel bevat heel veel gedichten met prozakarakter. HILDE DE BRUYN bezorgde de vertaling, LOUIS ARAGON schreef het voorwoord. Kenmerkend voor deze poëzie is het prozaïsche karakter van de zegging, maar achter de eenvoud der onderwerpen schuilt wellicht revolutionaire beeldspraak. Van deze boeiende verzetspoëzie in de ruimste en soms engste betekenis van het woord kan je de huiver zó afschrapen. De bundel van Mark Braet is verrassend fris. Uit het emblematische openingsgedicht citeer ik:
2. Als een korf vol bijen gonst de wereld;
veranderingen voltrekken zich wetmatig.
De woedende mens is een architekt geworden
die een nieuwe kartering maakt,
geluk en vrede aan de dagorde stelt.
3. Maar ook wij weten met beslistheid:
woede alleen is niet voldoende.
De grote sterkte van LIEFDE HET MEERVOUDIG WOORD schuilt wellicht in de zeer originele zegging die schroomvalligheid en vakkunde verenigt. Zo vliesdun als deze poëzie zal de liefde wel wezen.
EEN WITTE MEI HAALT DE LIJKWAGEN BINNEN is de te modieuze titel voor een nieuwe bundel van GIE LUYTEN. De covertekst is in al zijn spektakulariteit mislukt en staat erg oubollig. Niemand trapt daar nog in. Overigens bespeur ik een spellingfout. Simon Vinkenoog en Roel Van Duyn deden dat beter in hun tijd. Wat de gedichten betreft: die komen al veel beter over als het didaktische gezeur uit vroegere bundels. Uit het titelgedicht:
Dood is uit zijn rolstoel
gevallen en speelt patience met
niemand. Vergeten reisdoel
haalt de veerman naar morgen nog net.
(p. 33)
Er is zeer veel aan smaakmakerij gedaan: publikaties van Gie Luyten, alle positieve ‘stemmen’ over Gie Luyten, het leven van Gie Luyten, in voorbereiding van Gie Luyten. In plaats van het bedoelde effekt te sorteren, irriteert het mateloos. Deze bundel was gelijk de Panther Paperback Poëzieprijs 1980. Ja.
Bij OPWENTELING verscheen VEEL NU NOTEREN van de overleden TON VEUGEN en DE LAATSTE HOEKSTEEN van CAR FLANDERS. Het parlando van Veugen sprak me op geen enkele bladzij aan, terwijl het gekultiveerde pessimisme van Flanders wel goed genoeg was om een lokale Zottegemse prijs weg te kapen. Een ereronde:
met kattepassen langs de muren sluipt
onder een stolp van mossig groen
(p. 14)
P.S. Lieve L., ik vond het woord ‘klef’ in meerdere recente bundels terug. Men wordt er immer woordbewuster op.
Joris Denoo