Waarom de stichting Malperthuis (de burcht van Reinaert), waarom de Rode Vossen-Reeks?
Steeds meer begint het besef door te dringen van de uiterst moeilijke situatie waarin de progressieve literatuur zich bevindt - waarbij voor progressief ‘geëngageerd’, ‘moeilijk’, ‘commercieel niet-verantwoord’, ‘niet-modieus’ enz. ingevuld kan worden. Boeken worden bovendien steeds duurder, wat voor déze boeken extra nadelig werkt, temeer daar ze, meestal op grond van niet-kwalitatieve factoren, nauwelijks aandacht krijgen - zodat men welhaast van een boycot kan gaan spreken.
Het gezicht van onze literatuur wordt té eenzijdig bepaald. De progressieve literatuur wordt op méér dan een front belaagd. Het gaat niet alleen om ‘smaak’, om ‘mode’, het gaat ook om ‘wat de markt vraagt’, om commerciële belangen dus. Het wordt steeds duidelijker hoe negatief de invloed is die de samenhang tussen deze gebieden - de ‘smaak’ van de kritiek, de mode en de commercie - op de variëteit en de kwaliteit van de literatuur is.
Vele al bekende en in kleine kring gewaardeerde auteurs worden niet meer of hooguit ‘onopvallend’ uitgegeven, en in dat geval genegeerd, veelbelovend werk van jongeren is commercieel te riskant, of oninteressant, en wordt in het geheel niet gepubliceerd.
Het enige dat hier tegen te doen is, is een uitgeverij die op niet-commerciële grondslag werkt, die dus boeken tegen een betaalbare prijs kan uitgeven, en die de progressieve literatuur de bekendheid moet geven die ze verdient.
Vandaar de stichting MALPERTHUIS, vandaar de RODE VOSSEN-REEKS, en vandaar het doel: het podium te worden voor de progressieve literatuur.