wordt de kist door een tuinder gevonden. De volgende dag wordt Van Gasteren gearresteerd, in 1944 gaat hij voor vier jaar de cel in.
Dat kan allemaal beter. Hoe laat WFH Arthur Muttah na zijn moord op Ernst te werk gaan? Ook hier verbrandt de (half)zus (27) de kleren van het slachtoffer in een kachel. Eén SS-uniform blijft over en daarin wordt Ernst aangekleed. Een buurman vervoert ‘vrachies’ op een handkar naar het ‘Oosterkerkhof’ (kosten: ‘twaalf piek’), maar daar maken Arthur en Carola natuurlijk geen gebruik van. Hoe minder medeplichtigen, hoe beter.
Broer en zus binden het lijk al een dag na het misdrijf aan de vlaggestok, wikkelen het in de vaderlandse vlag (symboliek!), dragen het hele zaakje twee trappen af, verzwaren (let even goed op, Van Gasteren) alle zakken van het SS-uniform met bakstenen en sjouwen het loodzwaar geworden pakket naar de rand van ‘het kanaal’. WFH laat in het midden welk kanaal hij precies bedoelt. (Wie de plek toch wil traceren, moet waarschijnlijk een keus maken uit de Postjeswetering, Kostverlorenvaart en Admiralengracht.)
‘Carola zag het lijk rechtstandig zinken, zonder ook maar één plassend geluid. Er was al niets meer te zien, zelfs geen luchtbel, toen Arthur tenslotte het eind van het touw boven het water losliet. Niets dan vaagglimmende waterrichels. Niets hoorden zij. Niemand had hen gezien.’
Zo doe je dat als broer en zus om twee uur 's nachts. Arthur Muttah vertrekt daarop direct naar België. Pas na vier maanden komt hij, inmiddels tolk geworden bij de Britse troepen in Duitsland, nog eens terug in Amsterdam. Bij de bewuste plek aan ‘het kanaal’ ziet hij een grote baggermolen in bedrijf.
‘Er stond ook een politieagent toe te kijken, op de dwarsstang van z'n fiets geleund. Die agent stapt straks op zijn fiets, dacht Arthur. Hij belt een ambulance op en zijn collega's om de kade af te sluiten. Want het zal een walgelijk gezicht wezen als het lijk van Ernst boven water komt, het is niet geschikt voor kinderen.’
Een dag later is Arthur Muttah alweer vertrokken naar Brussel.
Vakwerk, maar wel allemaal fictie.
Of liet WFH zich inspireren door de zaak-Van Gasteren, zoals Hans van Straten suggereerde in nummer 1 van deze verzamelkrant? De op de pagina hiernaast afgedrukte passages uit een brief van WFH aan Adriaan Venema maken duidelijk dat Van Stratens suggestie onjuist is.
Bob Polak