Schuhmacher, blijf bij je leest!
Behalve de man die op 6 april 1940 bij de lezing van ‘En toch was de machine goed...’ meende een wonderkind te hebben ontdekt en vanaf dat moment alles is blijven sparen wat er maar van deze debutant W.F. Hermans op de markt kwam, van A tot Z, in Duitsland, Scandinavië, Rusland en zelfs Indonesië, die dat meer dan vijftig jaar heeft volgehouden of het zoekwerk heeft overgeheveld naar een erfgenaam of een ander die in zijn voetsporen is verder gegaan, behalve die uiterst consequente man is iedere andere verzamelaar die hoopt zijn collectie van het werk van WFH ooit volledig te krijgen, aangewezen op de tweedehands-boekenmarkt.
Voor mij is het mijn lust en mijn leven: dat draven van uitdragerij naar vlooienmarkt, dat sloven van antiquariaat naar politieboekhandel en zelfs de stortplaats van de gemeentereiniging.
Wanneer ik op Koninginnedag een kind op straat boeken zie verkopen, denk ik: ‘Die heeft vast de grootouderlijke boekenkast geplunderd. Eens vragen wat die voor Conserve met stofomslag wil hebben.’ En als het dan een kwartje wil hebben voor ‘dat boek over blikgroenten’, onderdruk ik mijn genoegen... voor heel even.
Dank zij de nieuwe methode van gescheiden ophalen van het vuil door de Amsterdamse Stadsreiniging (op maandag: etensresten, op donderdag: prullaria) heb ik het wat makkelijker met zoeken gekregen. Tegenwoordig ligt Hollands Diep niet meer tussen de koffieprut met slagroom.
De meeste WFH-verzamelaars moeten het hebben van antiquariaten. (Ik laat hier de rijkelui buiten beschouwing die via een catalogus alles kunnen bestellen en kopen wat hun wordt voorgezet.) De antiquaar bestaat de laatste tijd steeds meer uit een oude-boekverkoopster, al dan niet nee-verkopende zussen, halfzussen, of als man en vrouw levende gezellen.
De deur gaat open en de winkelier is bezig met zijn werk: het prijzen van boeken, het koekeloeren in catalogi van de dure antiquariaten, het herprijzen van de boeken (= het verhogen van de prijs) en het afstoffen van de boeken. ‘Ja, de NRC van 10 mei 1986 is natuurlijk niet duur als je hem al hebt, maar het is nu eenmaal een geweldig collectors' item en er is veel vraag naar.’ Op de achtergrond draait altijd dezelfde klassieke muziek.
Ik weet niet hoe universeel mijn ervaringen zijn, maar in deze verzamelkrant wil ik af en toe ingaan op de onbeschofte behan-