Moord in de proloog
Drie nieuwe Nederlandse misdaadromans
Spijt door René Appel Uitgever Bert Bakker, 193 p., f 24,90
Sporen door Chris Rippen Uitgever Bzztôh, 237 p., f 24,50
Moord op de textielbeurs door Ben Molenaar Uitgever Helmond, 160 p., f 19,90
R. Ferdinandusse
René Appel is een nieuwe ster aan het Nederlandse misdaadfirmament. Zijn eerste boek, Handicap, werd in 1987 genomineerd voor De Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse thriller. En ook zijn tweede boek, Spijt, is de eer van een nominatie te beurt gevallen.
Handicap gaat over een leraar die met een invalide ex-leerlinge trouwt. Dat huwelijk blijkt vol te zitten met onaangename signalen en als de ex-leerlinge tijdens een vakantie in Tunis met haar rolstoel in een zwembad terechtkomt en het leven laat, begint een boeiend verhaal. Een aantal mensen rondde leraar, collega's, familie, vertrouwt hem niet meer. En Appel laat bij stukjes en beetjes ook steeds meer los over zijn hoofdpersoon, zodat de lezer ook zijn aarzelingen krijgt of de man nu wel of niet, of wel een beetje of juist niet een beetje deugt. Het gegeven lijkt ontvreemd bij Patricia Highsmith, maar Appel heeft op haar voor dat hij beter schrijft, en dat hij een veel zekerder hand heeft in het schilderen van zijn leraar.
Spijt heeft dezelfde opzet, ook hier zit de spanning ingebouwd in de hoofdpersoon. Fred van Kessel, een hulpverlener voor drugsverslaafden. Het probleem is alleen dat deze hulpverlener een nobele rol is toebedeeld. Er zitten mooie schaduwkanten in zijn karakter, waarvan je voelt dat Appel ze prachtig had kunnen uitspelen als de hulpverlener ook niet tevens een misdaad moet oplossen. Dat is het gewone deductiewerk, dat niet Appels voorliefde heeft, het is het zwakste uit het boek. Het sterkste is Appels observatievermogen. De Werkplek waar de hulpverleners huizen is genadeloos neergezet, de vergadertaal, de onderlinge verhoudingen, het zijn lianen in een tergende jungle. Appel geeft Van Kessel ook nog een huwelijk mee (plus kind) waar je koud van wordt in een sfeer van dodelijke depressie. Vanuit die gegevens zou Van Kessel, net als in Handicap, de katalysator van onheil en verderf kunnen zijn.
René Appel
frits molenaar
Maar omdat de hulpverlener de taak heeft de volgens hem mysterieuze dood van een voormalige cleane cliënt te onderzoeken, moet de auteur hem te veel helpen, de subplot van het huwelijk moet te snel worden afgebreid, andere pionnen moeten te snel naar een goede plek voor het eindspel. Dat is jammer want de oplossing van de misdaad wordt daardoor geen climax, het is iets dat er ook bijhoort. Dat is jammer, want Spijt is een intrigerend boek dat de spanning bijna tot het einde vasthoudt, en een harder en rauwer beeld van Amsterdam als misdaadstad geeft dan vele thrillers waarin met boot, auto en pistool langs de grachten wordt gerausd.