Bipolaire wereld
De tweede helft van The rise and fall heeft naar mijn mening een te uitgesproken deterministisch karakter. Vanaf het moment dat de industriële revolutie zich vanuit Engeland begon te verspreiden, heeft een reeks van zieners, met voorop de Franse futuroloog Tocqueville, voorspeld dat de Verenigde Staten en Rusland, vanwege hun verbazende omvang, tenslotte over de wereld zouden heersen. De vervulling van die voorspelling en vooral het schijnbaar onvermijdelijke karakter ervan, speelt in Kennedy's boek een al te prominente rol.
Dat een bipolaire wereld niet meer te vermijden was op het moment dat Hitler erin geslaagd was een onoverwinnelijke coalitie tegen nazi-Duitsland te mobiliseren, is duidelijk. Dat was evenwel in 1941, terwijl Kennedy, met de bekende wereldhistorische blik van de historicus, de bipolaire wereld al in 1885 aankondigt. Dat zou betekenen dat de wereld waarin wij voorlopig nog leven al embryonaal aanwezig was in de economische machtsverhoudingen aan het eind van de negentiende eeuw. Alle politieke keuzes tussen 1885 en 1941, alle toevalligheden, zij hebben er niets toe gedaan, zij zijn slechts historische marginalia. Wat komen moest, is ook gekomen. Als Franz Ferdinand en zijn vrouw niet waren doodgeschoten in Serajewo, als Lenin in 1916 met dodelijk gevolg door een handkar was overreden, als Woodrow Wilson geen hersenbloeding had gekregen, als Hitler vroegtijdig aan de kinkhoest was gestorven; het zou allemaal geen verschil gemaakt hebben, Russische en Amerikaanse troepen zouden elkaar toch vroeg of laat ergens in het centrum van Europa getroffen hebben.
Als de potentiele economische krachtsverhoudingen de militaire machtsverhoudingen zo sterk determineren, waarom heeft Kennedy ons dan niet getrakteerd op een nauwkeurige beschrijving van het machtspolitieke bestel van het jaar 2050? Dat zou nog eens een sensatie zijn geweest! Hij komt in zijn vooruitblik niet verder dan het jaar 2000 en de aankondiging dat de pacific Rim zijn economische en machtspolitieke opmars ongetwijfeld voort zal zetten. Dat zal zeker wel, maar dat is een voorspelling die we elke dag in de krant kunnen lezen.
Was de komst van de bipolaire wereld in 1885 wel zo'n uitgemaakte zaak? Hoe was de situatie eigenlijk in dat jaar? De verenigde Staten waren inderdaad op dat moment al verreweg de sterkste economische macht op aarde. Zij waren echter absoluut niet van plan om zich met de Europese machtspolitiek te gaan bemoeien. Integendeel, de Amerikanen wilden vooral niets met het corrupte en decadente Europa te maken hebben. Rusland was groot, maar door en door achterlijk en het was nog helemaal niet duidelijk of het erin zou slagen zich voorspoedig te industrialiseren. De rijzende ster van de late negentiende eeuw was het Duitse keizerrijk.