Al die schokkende vrouwelijke onzekerheid in ongecensureerde vorm
Shere Hites onderzoek: verlangen naar een betere wereld
Women and Love A Cultural Revolution in Progress door Shere Hite Uitgever: Alfred A. Knopf, 922 p., f 63,10 Importeur Van Ditmar
In het Nederlands vertaald als Vrouwen en liefde Een culturele revolutie in ontwikkeling Vertaling Wineke Boegborn en Anki Klootwijk Uitgever: Anthos, 950 p., f 69,50
Bernadette de Wit
Niet vaak gaat een boek met zoveel commotie gepaard als het derde Hite Report, over ‘Vrouwen en liefde’. Nummer één behandelde de vrouwelijke seksualiteit, met als belangrijkste resultaat dat vrouwen copuleren helemaal niet altijd je-van-het vinden. De overgrote meerderheid van de onderzochte vrouwen rapporteerde niet klaar te komen van de voortplantingsdaad sec, maar wel van een of andere meer directe vorm van clitorale stimulatie. Dat was al bekend bij Kinsey en Masters & Johnson, maar de laatsten vonden dat seksuologen in weerwil hiervan moesten doorgaan met vrouwen te dresseren dit kunstje tot een goed einde te brengen. Hite verzette zich tegen de eeuwenoude mannelijk chauvinistische coïtus-imperatief. Waarom zouden vrouwen die liever op een andere manier het orgasme bereiken moeten worden gediskwalificeerd als ‘seksueel dysfunctionerend’? Bij zijn verschijning werd het eerste Hite Report van tafel geveegd als onwetenschappelijk, maar omdat inmiddels honderden miljoenen vrouwen in vele tientallen landen het boek hebben verslonden, heeft de gevestigde orde zich noodgedwongen neergelegd bij de conclusie. Het veelzijdige karakter van de vrouwelijke seksualiteit is nu officieel opgenomen in de seksuologische canon.
Hites tweede studie, naar de eigen definitie van mannen van hun seksuele beleving en behoeften, werd veel rustiger ontvangen, maar ik verwacht dat dit rapport in de nabije toekomst zal worden herdrukt. Als het derde Hite Report net zo invloedrijk wordt als het eerste, zal men het verhaal ook van de mannelijke kant willen horen. In de Verenigde Staten, maar ook hier, reageerden veel journalisten met een uitbarsting van ongecontroleerde haat, of op zijn minst gewoon hysterisch (lees het interview met Bibeb in VN van vorige week). De asymmetrie tussen de geslachten is hardnekkiger dan andere vormen van discriminatie. Er zijn ook geen bevolkingsgroepen die méér afhankelijk zijn van elkaar, in alle opzichten, dan mannen en vrouwen. Ze worden geacht van elkaar te houden, een eis die in de verhouding homo's - hetero's, of buitenlanders - autochtonen niet geldt. Waarschijnlijk is de bestaande tegenstelling tussen mannen en vrouwen het meest fundamentele organisatieprincipe van onze samenleving. Mensen worden ook nergens dieper door geraakt dan door een aanval op hun sékse-identiteit, die zij als een onvervreemdbaar onderdeel van hun persoon beschouwen. Een mooi voorbeeld was de boze reactie van een vrouwelijke agent op een denigrerende column in de Haagsche Courant (de columnist werd begin dit jaar berispt door de Raad voor de Journalistiek). De auteur vergeleek agentes met kenaus, broedkippen, bootwerkers en transseksuelen, met andere woorden, hij beoogde hen achtereenvolgens te beledigen met hun (on)vrouwelijkheid, hun mannelijkheid en hun geslachtloosheid, althans in biologische zin, wat op zich natuurlijk nooit allemaal tegelijk kan. De klagende agente voelde zich alleen beledigd in haar vrouwzijn. In de beslissing van de Raad werd met geen woord gerept over het feit dat de gewraakte column óók voor transseksuelen beledigend was.
Shere Hite
BERT NIENHUIS
De boodschap van Vrouwen en liefde - een grootscheeps onbehagen van Noordamerikaanse vrouwen over de heteroseksuele partnerrelatie - raakt mensen in het hart van hun sekseidentiteit, hetgeen de blinde paniek verklaart. Mannelijke critici reageerden als verwende kinderen die voelen dat er aan hun privileges wordt gemorreld. Van Dis betrok het boek schaamteloos op zichzelf. Het was tenenkrommend, pas na Hites alerte ontdekking dat haar interviewer een nicht was, werd het een boeiend gespek. In de Groene Amsterdammer toonde Martin van Amerongen zonder voorbehoud zijn geschoktheid over de mogelijke implicaties voor zijn eigen hachje van het hoge percentage buitenechtelijke escapades onder de respondenten.
De boodschap dat er iets behoorlijk scheef zit in de man-vrouwverhouding wil maar niet doordringen, hoe oud hij ook is. Simone de Beauvoir kwam tot dezelfde conclusie in La deuxième sexe, al in 1949. Ook andere psychologen, sociale wetenschappers en historici - in de Verenigde Staten vooral Lilian Rubin en Nancy Chodorow, in Nederland Aafke Komter, Renée Römkens en Iteke Weeda - deden onderzoek naar de machtsuitoefening van mannen in heteroseksuele relaties, door het stelselmatig in stand houden van emotionele afstand, hetgeen gecombineerd met de traditionele liefdes- en zorgplicht van vrouwen inderdaad tot ongelijkheid leidt.