Magisch centrum
Sinds half december zijn op het Amsterdamse Museumplein de reusachtige albumbladen van het Global Family Album te vinden; tien billboards tonen evenzoveel ‘centrale figuren’, poserend voor of in hun eigen ‘centrum’, variërend van, bij voorbeeld, het Stilte-centrum, het Goodwillcentrum en het NL-Centrum tot het Wereld Handels Centrum of het opvangcentrum. Het project, een initiatief van de beeldend kunstenaar Sandra Derks en Annet Bult, gaat vergezeld van een tentoonstelling in museum Fodor en een zojuist verschenen cahier, getiteld You're not to blame if a man becomes a center. Het boekje is allesbehalve een begeleidende catalogus maar in plaats daarvan een door de verscheidenheid licht bizar aandoende verzameling teksten, geschreven door mensen met een wel heel ongelijksoortige achtergrond. Zo legt A. Klink, werkzaam bij het wetenschappelijk bureau van het CDA, in zijn bijdrage ‘Samenhang der diversiteit’, nog eens uit hoe het zit met die politieke moloch van het midden, terwijl beeldend kunstenaar Yvette Rogge de lezer er met klem aan wil herinneren dat het woord ‘centrum’ over een alchemistische connotatie beschikt. ‘In de tijd dat wetenschapsbeoefening nog niet los stond van een filosofisch of religieuze vraagstelling (...) werd het begrip centrum of cirkel aangeduid als omschrijving van de ziel,’ schrijft zij, en dientengevolge buitelen de Boeddha's, jantra's, en Brahmanen door haar opstel. Minder zwaarwichtig of losgeslagen zijn de bijdragen van onder andere de econoom Arnold Heertje (‘Voor mij is Jeruzalem het centrum van de wereld’) of van de met hun debuut Arbeidsvitaminen in de belangstelling staande Martin Bril en Dirk van Weelden. ‘Vandaag klaverjassen in het Centrum’ staat het in Brils gedicht ‘Hoop doet leven!’. Mooi zijn de ‘Dagboekfragmenten’, geschreven door
Ine Poppe. Zij gunt de lezer een kijkje in de dagboeken van twee personen, en hierdoor ontrolt zich in luttele ogenblikken een nergens drakerig maar wel uiterst geserreerd opgeschreven mini-drama van een Ina Damman-achtige uitzichtloosheid.
Het avontuurlijke en hilarische van Sandra Derks' en Annet Bults boekje zit hem in de diversiteit van de bijdragen. Hoe aardig de verleidelijkheid van de combinatie kan werken, bewijst You're not to blame if a man becomes a center, dat in al haar diversiteit eigenlijk best een voorbeeldje kan zijn voor een aantal van eenheidsdrift vervulde literaire tijdschriften. Behalve dat het cahier te verkrijgen is bij de ‘betere’ randstedelijke boekwinkel en bij museum Fodor, is ‘You're not to blame if a man becomes a center te verkrijgen door f 25, - over te maken op gironr. 3179212 van Stichting De Nieuwe Prins, onder vermelding van de titel van de uitgave.
JZ