Brieven
Adorno en Horkheimer
Hoewel ik meestal veel waardering heb voor de produkten van Cyrille Offermans, heeft zijn beschouwing bij de Nederlandse vertaling van Dialektik der Aufklärung van Adorno en Horkheimer (Boekenbijlage, 24-10-'87) enkele kritische reacties bij mij opgeroepen:
1) Vanuit zijn persoonlijke ervaring met de SUN miskent Offermans de ontwikkeling die deze uitgeverij de laatste jaren heeft doorgemaakt. De publikatie van de genoemde vertaling duidt niet op een aardverschuiving bij de SUN, maar ligt in het verlengde van hun Foucault-vertalingen. In een aantal belangrijke opzichten is de stap van Foucault naar Dialektik der Aufklärung niet zo groot.
2) De vertaling van een zo gecompliceerd en oerduits werk als Dialektik der Aufklärung roept onvermijdelijk een groot aantal problemen op. Welke beslissingen heeft de vertaler genomen? Heeft hij een aantal typische valkuilen van de Adorno-vertaling weten te vermijden? Hierover maakt Offermans geen enkele opmerking, hoewel hierover ook in dit geval het nodige op- en aangemerkt kan worden. Dat te doen is niet overbodig, omdat de meeste lezers het met de vertaling zullen moeten doen en er recht op hebben hierover geïnformeerd te worden.
3) Mijn zojuist verschenen boek De mythe van de totale beheersing, waarin Dialektik der Aufklärung centraal staat, wordt op grond van de titel door Offermans als ‘oninteressant’ terzijde geschoven. Het afgaan op een titel is echter een hachelijke zaak; zo zou Marx' hoofdwerk gemakkelijk als een handboek voor de belegger misverstaan kunnen worden. De eenzijdige interpretatie die Offermans aan de ‘mythe van de totale beheersing’ geeft, is zijn eigen produkt, waartegen hij zich vervolgens afzet. Het vreemde is, dat datgene wat hij daar tegenoverstelt, overeenkomt met de strekking van mijn boek. Ook ik lees het werk van Adorno en Horkheimer als een poging om aan de centrale idee van de Verlichting vast te houden. Het werk van Adorno en Horkheimer is voor mij geen mythe van de totale beheersing, maar juist een poging om het streven naar totale beheersing te doorzien als een destructieve mythe, die richting geeft aan de westerse traditie van de natuurbeheersing. Een mythe die ook nu weer onder andere herkend kan worden in het SDI-project. Dat het latere werk van Adorno zelf ook bevangen dreigt te worden door deze mythe, vloeit voort uit beperkingen in zijn maatschappijkritiek. Hetgeen uitgebreid aan de orde komt in mijn boek.
Monnickendam
Dr. J. Baars