Standhouden
Dieper dan een taalverschil of een politiek conflict ligt de tegenstelling tussen de Angelsaksische cultuur met haar logica, maat en helderheid, en de Keltische waarin intuïtie en mystiek zich laten gelden: ‘Our unspoken assumptions have the force / of revelation.’ Naast de cultuur waaruit hij voorkomt, heeft de Angelsaksische haar verlokkingen, die te vergelijken zijn met wat hij in het veel oudere gedicht ‘North’ de ‘unmagical / invitations of Iceland’ noemde. In de situatie van het politieke conflict wordt die tegenstelling tot een dilemma.
Een oplossing, niet voor het politieke conflict maar voor het persoonlijke dilemma, stelt Heaney zich voor in het vierde gedicht over de geografie van zijn dichterschap: ‘From the Canton of Expectation’. Tegenover de aanvaarding van een vernederende bezetting, waarbij men de kinderen liedjes leert zingen in het Iers, waar ze geen woord van begrijpen, een houding die te vergelijken is met die uit de eerste strofe van ‘The Haw Lantern’, stelt hij de doorbraak van een helderheid, waarvoor hij een taalkundige metafoor geeft: standhouden in de indicatief. Het is geen oproep tot politieke actie, maar tot een zelfbewustzijn dat uitstijgt boven het minimum aan zelfrespect en waarin Angelsaksisch en Keltisch verzoend lijken.
De tweespalt die Heaney zo pijnlijk ervaart, bezorgt hem de vrees afzijdig te zijn. Dat loopt als een rode draad door zijn eerdere werk en is de voornaamste impuls tot zelfonderzoek. De beschouwelijke inslag van deze nieuwe bundel zal te maken hebben met de behoefte deze problemen te beheersen. De allegorie is afstandelijker dan het symbool. Het risico dat dit voor de poëzie inhoudt, bezweert hij gemakkelijker door toon en ritme, door een verrassend beeldenspel, door een vakmanschap waarin hij aan de oudere Yeats doet denken.
De wat abstracte kant van The Haw Lantern wordt bovendien in evenwicht gehouden door de sonnettenreeks die in het hart van de bundel staat en die (alweer dat woord) ‘Clearances’ heet. Deze prachtige cyclus is gewijd aan de nagedachtenis van Heaneys moeder. Haar noemt hij in een van de drie inleidende strofen zijn leermeesteres:
She taught me what her uncle once taught her:
How easily the biggest coal block split
If you got the grain and hammer angled right.
Seamus Heaney
david levine
Dat beeld ligt in het verlengde van waar Heaneys poëzie mee begon: de metafoor van het graven, die hij ontleende aan het boerenbedrijf van zijn vader en toepaste op zijn dichterschap: ‘graven met de pen’.