De boekcorner van... Goos Verhoef!
Ondernemen om te Winnen, De Jacht op Succes, High Output Management, Het Geheim van de Excellente Manager, Verover de Markt: De Onderneming op Oorlogspad, De Dynamiek van het Ondernemen. Excellente Ondernemingen, De Kunst van Japans management, Ondernemen op Eigen Kracht. En ga zo nog maar een tijdje door. De boekwinkels liggen vol met boeken over het ondernemen. Geld verdienen en winst maken mag weer in Nederland. Het komt niet zo vaak voor maar als de mensen mij vragen buiten de winkel: en meneer Verhoef wat doet u voor de kost? Dan zeg ik niet meer zoals vroeger een beetje verontschuldigend: O, ik ben maar een eenvoudige tabaksboer maar dan zeg ik nu: ik ben zakenman. Of: ik zit in zaken. Of: ik leid een tabakonderneming.. Of: ik ben een zelfstandig ondernemer. Of: ik ben een detailhandelaar. Meteen stijg je voor de mensen een traptrede. Dat is een man die ons landje er weer bovenop helpt hoor je ze denken.
Nou valt dat wel mee. Eén keer in het kwartaal breng ik mijn kasboek dat ik met de hand bijhou plus de rekeningen en de bonnen naar accountantskantoor Accuraat en één keer per jaar spreek ik daar met de heer De Mol mijn situatie door. Van zo'n belastingoverzicht begrijp ik weinig maar het is tot nu toe vaste prik dat de heer De Mol aan het eind van zijn verhaal zegt: het is dus weer kiele kiele meneer Verhoef. Ik allang blij want kiele kiele klinkt beter als foute boel.
Toch krijg ik wel 's de kriebels van dat kiele kiele. Ik zou ook wel 's willen dat de mensen zeiden: zie je die heer in dat driedelige krijtstreeppak? Dat is de heer Verhoef. Het is een succesvol zakenman. Het is heel goed als ik zo denk heb ik geleerd uit De One Minute Verkoper. Meer verkopen met minder stress door Spencer Johnson en Larry Wilson. Een boek dat is gebaseerd op ervaring, inzicht en adviezen van de meest succesvolle verkopers en marketing-directeuren van meer dan honderd Amerikaanse bedrijven. Je mag er nooit aan denken dat het wel 's foute boel kan worden. Weg met het kiele-kiele-denken. Hou het positief. Ik zou een bord boven mijn bed moeten hangen met de zin: DAT WAARAAN WE DENKEN, WORDEN WE OOK. Zou dat werken? Zal ik ooit aan het hoofd komen te staan van een keten met 40 Verhoeftabakswinkels door het hele land? En hangen er dan vijf krijtstreeppakken in de kast en heb ik telefoon in mijn Mercedes?
Als ik de ‘Een-minuut-methode’ gebruik gaat dat lukken. In het kort komt het hier op neer. Vóór het verkoopgesprek zorg ik ervoor dat anderen het gevoel krijgen dat ZIJ graag hebben. Tijdens het verkoopgesprek breng ik mijn dienst, produkt of idee op eerlijke wijze slechts in verband met wat de ander wil voelen. En ná het verkoopgesprek neem ik vaak opnieuw contact op om me ervan te verzekeren dat de mensen inderdaad voldaan zijn over het bezitten van wat ze van me hebben gekocht.
Allemaal mooi maar ik heb er problemen mee. Mag niet van het boek. Kiele kiele en foute boel bestaan niet. Mijn probleem is dat ik tabak verkoop. Stel ik krijg een klant binnen die een pakje Caballero komt kopen. Hoe weet ik wat hij wil voelen als hij een sigaretje opsteekt? Als ik eerlijk over mijn produkt wil zijn moet ik de klant dan vragen of hij ook de nicotine en de teer wil voelen? En moet ik hem 's avonds opbellen met de vraag of het pakje Caballero een beetje bevalt? Het is Verhoef in zijn bol geslagen zal hij denken. En zijn pakje Caballero voortaan bij een ander kopen.
Telkens wanneer ik succes heb, weet ik dat ik onbewust ervoor heb gekozen, de positieve gedachten te gebruiken waardoor mijn succes een feit werd. Nog zo'n zin die ik uit mijn hoofd moet leren. Sorry hoor het klinkt mij een beetje te Amerikaans in de oren. Of kan ik beter een van de vele boeken over Japans management lezen? Ik zie me al de klant zijn pakje Caballero overhandigen met vijf diepe buigingen. Moet ik dan tussen twee klanten door wat gymnastiekoefeningen doen achter mijn toonbank? Dat was een geintje. Nee ik geloof niet dat je uit een boek kan leren hoe je sigaretten moet verkopen.
Verkocht ik nou alleen maar boeken dan zat ik nergens mee. Ik weet precies wat de klanten in mijn Boekcorner willen voelen. Tegen mevrouw Van den Berg (ik neem maar een klant) kan ik eerlijk zeggen: koop dit boek niet want daar zit te veel seks in en dat ook niet want dat is zo spannend dat u er niet van kan slapen maar probeer deze Kasteelroman 's. En als ik haar weer zie vraag ik altijd hoe het boek is bevallen. Dat is het fijne van boeken: boeken en voelen horen bij elkaar. Maar op de boeken uit mijn Corner zit zo'n kleine marge dat meneer De Mol van Accuraat mij al 's heeft voorgesteld de hele Corner op te doeken. Geen haar op m'n hoofd. Ik praat liever over het gevoel dat een boek geeft dan over het gevoel dat je krijgt als je een Caballerootje inhaleert.
Het enigste dat mijn omzet kan doen vergroten is: meer mensen over de vloer. Daarom is het zo rottig dat mijn winkel te dicht bij het postkantoor ligt. Al drie jaar geleden heb ik bij de PTT een aanvrage ingediend voor een postkantoortje te vestigen achterin de winkel. Maar die zeggen dat een filiaal erbij in de buurt niet ‘haalbaar’ is.
Dat waaraan we denken, worden we ook. Ik ben bang dat ik er alleen maar aan denk dat meneer De Mol hopelijk volgend jaar weer zal zeggen: het is kiele kiele meneer Verhoef. Dat is mij genoeg.
Ik zal dus niet méér worden dan wat ik nu al ben.