Bossmania
Toch heeft Dave Marsh een naam op te houden. Hij was rockcriticus bij gezaghebbende Amerikaanse bladen als Rolling Stone en Village Voice en schreef een aantal boeken over popmuziek, waaronder een biografie van Michael Jackson. Glory Days is het vervolg op Born to Run: The Bruce Springsteen Story, de bestseller waarin Marsh Springsteens jonge jaren beschreef: de langzame klim van de cultheld die met zijn schitterende naïef-romantische plaat Born to Run (1975) vele tienerogen moet hebben bevochtigd (waaronder die van ondergetekende) tot de superster die doorbrak met de dubbel-lp The River (1981). Dat boek werd geschreven om te bewijzen dat zowel rock and rol! als Bruce Springsteen ‘great and worthy subjects’ zijn. Ook Glory Days is ‘a great story’, belooft Marsh de lezer in het voorwoord. Nou nee. Glory Days is een wisselvallig boek geworden. Het bevat een aantal passages die het lezen meer dan waard zijn, maar helaas is de hoeveelheid zwakke momenten vele malen groter.
Bruce Springsteen
david gahr
Marsh is op zijn best als hij gewoon zijn journalistieke werk doet. De hoofdstukken waarin hij ingaat op de gevolgen van Springsteens massale populariteit (‘Bossmania’) na het uitkomen van diens laatste studio-lp Born in the U.S.A. zijn interessant en leesbaar. Zo krijgt Springsteen een aanbieding om in een zestig seconden durend spotje voor automobielfabrikant Chrysler te verschijnen. Gage: 12 miljoen dollar - Springsteen sloeg het aanbod af.
Onverkwikkelijker wordt het als de politiek zich van Springsteen meester tracht te maken. Born in the U.S.A., uitgebracht als het Reaganpatriottisme op zijn hoogtepunt is, geeft aanleiding tot vele ‘misverstanden’. Hoewel Springsteen zich in enkele songs op deze plaat nogal kritisch uitlaat over de Verenigde Staten laten veel mensen zich verblinden door de titel, het hoesontwerp (Springsteen gefotografeerd tegen de achtergrond van een Amerikaanse vlag) en het image van Springsteen als gezonde, blanke, All-American-boy. Zij zien de plaat als een eerbetoon aan de USA en Springsteen als de Rambo van de popmuziek. Ook Reagan probeert het succes van Springsteen uit te buiten. Op een verkiezingsbijeenkomst in New Jersey (Springsteens geboortestaat) stelt hij hem ten voorbeeld aan de Amerikaanse jeugd met de woorden: ‘America's future rests in a thousand dreams inside your hearts: it rests in the message of hope in songs of a man so many young Americans admire: New Jersey's own Bruce Springsteen.’ Een gotspe, aangezien Springsteen zich sinds het begin van de jaren tachtig steeds drukker maakte over de gevolgen van Reaganomics en de Amerikaanse buitenlandse politiek.
Springsteen deed dat niet alleen in interviews maar ook tijdens concerten, waar hij tijdens de lange introducties van zijn songs vaak wees op de miserabele omstandigheden waarin miljoenen arme Amerikanen moeten leven. (Overigens kon Reagan de verzamelde pers niet vertellen wat zijn favoriete Springsteensong dan wel was.) De hoofdstukken waarin Marsh verhaalt hoe Springsteen omgaat met dergelijk opportunisme behoren tot de beste van het boek. Maar ook de crisis die Springsteen doormaakt als hij net is doorgebroken naar een groter publiek weet Marsh goed te behandelen. Die crisis ontstaat na het succes van The River, als Springsteen zich realiseert dat hij niet eeuwig een rock ‘n’ roll outlaw kan blijven spelen. De rock ‘n’ roll-droom (de jongen, het meisje, de highway en de getaway-car) blijkt een illusie. ‘I got to a point where all my answers - rock and roll answers - were running out,’ vat Springsteen het gebeurde samen. De crisis resulteert in de sobere solo-lp Nebraska, waarop Springsteen zich van zijn meest introspectieve kant laat horen.