Kannibalisme
Dan merkt een veterinair wetenschapper op dat een soortgelijke ziekte bij schapen voorkomt. Wanneer hersenweefsel van een ziek dier overgeplant wordt in een gezond schaap, verschijnen pas na ruim twee jaar de kwalen bij het ongelukkige schaap. Gajdusek brengt nu hersenweefsel van kuruslachtoffers in bij chimpansees en waarachtig, na jaren krijgen de apen de kenmerkende klachten. Dus toch een infectieziekte veroorzaakt door een virus, maar wel met een ongelooflijk lange incubatietijd.
Hoe zijn de slachtoffers nu geïnfecteerd? De antropologen Robert en Shirley Glasse geven het antwoord: door kannibalisme als begrafenisritueel. Tijdens de funeraire plechtigheid van deze Indianen werden de hersenen en het vlees van de overledene gekookt en genuttigd. Koken op die hoogte lukt al bij lage temperaturen zodat het vlees meestal niet gaar was. Aan het ritueel namen in de regel slechts vrouwen en kinderen deel; mannen waren bang dat het gebodene afbreuk zou doen aan hun vechtlust(!). De ziekte werd dus via de mond overgebracht en het kon tussen de twee en twintig jaar duren voordat de verschijnselen zich openbaarden.
Kuru, ofwel ‘the ghost disease’, is een van de dertien ziektegeschiedenissen die Howell en Ford bijeengebracht hebben in deze verbluffende bundel. Het detectivekarakter van de verhalen is vergroot door spanningverhogende technieken: vooruitwijzingen die je pas later snapt, een zodanige rangschikking van de feiten dat je op het allerlaatste moment te weten komt hoe de zaken in elkaar steken en suggestieve titels. Wat te zeggen van ‘A fallen splendour’ voor een vergiftigingsgeschiedenis in de Amerikaanse ambassade te Rome, waar een renaissance-plafond de oorzaak is van gruwelijke kwalen?
De verhalen zijn gevarieerd: het ene beschrijft hoe drie poolreizigers aan hun einde zijn gekomen, een ander gaat over de levensgevaarlijke proeven die medici op zichzelf namen - in één geval met dodelijke afloop - om de gele koorts te bedwingen. En waarom kregen in 1965 juist welgestelde mensen in het Engelse dorpje Epping geelzucht? De bakker weet van niets maar heeft er alles mee te maken.
Howell en Ford hebben veel materiaal doorgewerkt om voor een lekenpubliek een compleet beeld te geven van een aantal ziektegevallen. De medische terminologie is begrijpelijk gehouden, in kort bestek krijg je een idee van de onderzoeksproblematiek en ieder verhaal is spannend. Of het nu gaat over de gele koorts, blindgeboren baby's of een desastreuze voedselvergiftiging, je leest het met groot genoegen.
■