En verder:
De nieuwe roman van de Engelse schrijver Julian Barnes, Staring at the Sun, werd in de Boekenbijlage van vorige week besproken door Annie van den Oever. Deze week verschijnt bij De Arbeiderspers al de Nederlandse vertaling van Tinke Davids onder de titel In de zon kijken. Barnes is ook de schrijver van Flauberts papegaai.
In The Times Literary Supplement van 14 november, die voor een deel is gewijd aan ‘Academic Criticism’, breekt Anthony Burgess een lans voor de op academische leest geschoeide kritiek zoals die wordt beoefend in academische tijdschriften, scripties en proefschriften. Hij schrijft dat de literaire journalistiek en kritiek niet grondig genoeg kunnen zijn en dat een schrijver als hijzelf blij mag zijn dat er studieuze geesten zijn die zich op minder oppervlakkige manier met zijn werk bezighouden en alle geheimen ervan blootleggen, ook al hebben ze het wel eens mis: ‘The academic critic is his ally in the desperate struggle to make words make sense... The academic critic can set for the living author the standards by which he would wish to be judged. The reviewer can do nothing for him.’
Art Spiegelman, de tekenaar van het boek Maus. A Survivor's Tale (over de ervaringen van zijn vader en joodse familie in de oorlog), besproken in de Boekenbijlage van vorige week, is bezig met twee vervolgdelen van dit boek. Daarin zal ook de periode voorkomen die in Auschwitz werd doorgebracht. Werk van Spiegelman verschijnt regelmatig in het Amerikaanse tijdschrift Raw (ook in Nederland te koop). Een tentoonstelling met werk van Spiegelman en andere tekenaars is momenteel te zien bij Stripantiquariaat en galerie Lambiek, Kerkstraat 78, Amsterdam.
De Katholieke Universiteit Brabant produceerde na het bekend worden van het plan om de afdeling Letteren te sluiten uiterst alert een Witboek. Als er één Letterenfaculteit is die voldoet aan de wensen van de minister dat de letterenstudie rekening houdt met de maatschappelijke vraag en realiteit, dan is het de afdeling Letteren van de KUB. Dat werd in het Witboek zakelijk aangetoond. Dat de minister op zijn plannen is teruggekomen betekent dat hij en zijn ministerie aanspreekbaar zijn, al toont het evenzeer de lichtvaardigheid aan waarmee het plan is ontworpen. De afdeling Letteren van de KUB bestaat vijf jaar. De opzet van de studie is geheel anders dan aan andere faculteiten: er zijn geen afzonderlijke afdelingen voor de verschillende talen, maar zes gebieden van onderzoek: Vergelijking van grammaticamodellen, Taal en informatica, Taal en minderheden, Literatuursociologie, Literatuurdidactiek en Tekstwetenschap. Dat de uitstraling van dit onderzoek binnen vijf jaar groot is geweest, blijkt ook uit een tweede Witboek waarin de reacties zijn opgenomen van buitenlandse universiteiten over de hele wereld op het bekend worden van de voorgenomen sluiting. Ook veel Nederlandse universiteiten, instellingen en bedrijven die met studenten of onderzoekers van de KUB te maken hebben gehad, benadrukken daarin de hoogwaardigheid en het maatschappelijk belang van het onderzoek. In een boekje dat ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan is gemaakt schrijven verschillende medewerkers van binnen en buiten de KUB over de aard en het belang van het onderzoek. Prof. H. Verdaasdonk, het hoofd van de afdeling Letteren, legt in kort bestek nog eens uit waaruit de wisselwerking en het maatschappelijk draagvlak van de studie bestaat. Verder bevat het boekje bijdragen van of over de ere-doctor G.A. van Oorschot, Kees Fens, Tom van Deel, Judith Herzberg, Jaap Goedegebuure, Peter Smulders. De Witboeken en
Vijf jaar Letteren in Tilburg kunnen worden aangevraagd bij de afdeling Letteren van de KUB, Postbus 90153, 5000 LE Tilburg, tel. 013-66 25 68.