En verder:
Het is niet moeilijk te voorspellen dat ‘de vrouw in het computertijdperk’ een van de onderwerpen zal zijn waarover men de komende tijd niet uitgepraat zal raken. Een handleiding daarvoor is Once Upon the Future van Jan Zimmerman. Het is een ‘Woman's Guide to Tomorrow's Technology’. Zimmerman is, om misverstanden te voorkomen, een vrouw en is mede-directeur van een firma die soft-ware produceert. In haar boek behandelt ze de vele terreinen waarop de technologie het dagelijks leven is binnengedrongen. Haar eigen ervaringen hebben haar nuchter gemaakt, ze deinst niet terug voor harde kwalificaties als het gaat om het schilderen van de onsmakelijke manier van denken die bekend staat als ‘de politiek van de technologie’ waarvoor ‘vooruitgang een produkt’ is. Zimmerman is een liefhebber van techniek, maar niet van de techniek van de manipulatie. Once Upon the Future is uitgegeven door Pandora, kost f32,50 en wordt geïmporteerd door Van Ditmar.
Op zondag 24 november 1985 overleed de dichter C. Buddingh'. In de dagen daarna ontstond menig gedicht dat hem in herinnering probeerde te brengen. De In Memoriams waren ook aanmerkelijk persoonlijker en huiselijker. Dat blijkt ook uit Een stem om niet te vergeten waarin Buddingh' met gedichten, herinneringen en foto's wordt herdacht door Willem Wilmink, Adriaan Morriën, Remco Campert, H.J.A. Hofland, Nico Scheepmaker, Simon Vinkenoog en vele anderen. Het boek beslaat 125 pagina's, maar ziet er dikker uit omdat het ook een cassettebandje bevat waarop Buddingh' zelf gedichten voorleest. (Uitgegeven door de Bezige Bij, f32,50)
Wat te denken van de horden die van 's morgens vroeg tot 's avonds laat met autobussen worden aangevoerd om het theater van Epidaurus te bekijken? Of van het gedrang om een glimp van de Sixtijnse kapel op te vangen! Dat vraagt Jan Blokker zich af in de lezing Kwaliteit staat er boven. Hij geeft een historisch exposé over de huiveraars, van Ortega y Gasset, Johan Huizinga tot George Steiner, die een vulgarisering van de cultuur voorzagen. Blokker blijkt aan het eind zelf een gematigd huiveraar wanneer hij zegt dat de grotere belangstelling voor cultuur wel percentsgewijs is toegenomen, maar de ‘oningewijdheid’ niet werkelijk is afgenomen: ‘De reusachtige meerderheid heeft in sociaal opzicht de inhaalmanoeuvre gemaakt waarop ze recht had, maar de voldaanheid over wat ze aan weelde nu allemaal formeel onder handbereik heeft wordt nog altijd begeleid door huivering over de kwaliteit van het vruchtgebruik.’ De lezing is uitgegeven door Bert Bakker en kost f10,-.
De belangstelling voor de filosoof Martin Heidegger (1889-1976) is in Frankrijk kennelijk zo groot dat het tijdschrift Magazine Littéraire hem tot het belangrijkste thema in haar novembernummer heeft gemaakt. Heidegger beïnvloedde met zijn boek Sein und Zeit Jean-Paul Sartre en rekende onder zijn leerlingen Herbert Marcuse, Jan Patocka (door wie Václav Havel is geïnspireerd), en H.G. Gadamer: zij studeerden bij hem in 1930 in Freiburg. Tot degenen die niet onverschillig staan tegenover Heideggers filosofie behoort Peter Sloterdijk. Zoals gebruikelijk in Magazine Littéraire komen veel kanten van Heideggers filosofie aan de orde en worden enkele ongepubliceerde teksten en foto's afgedrukt.
In de tijdschriftenwinkels is de Europese editie van de International Herald Tribune te koop, een gezamenlijke uitgave van The New York Times en de Washington Post. Van 1835 tot 1966 bestond The New York Herald Tribune, een legendarische krant waaraan onder meer Walter Lippmann, Karl Marx, Tom Wolfe, Red Smith verbonden waren. De laatste literair redacteur van de krant, Richard Kluger, heeft de geschiedenis van de Tribune nu beschreven in een boek van 800 pagina's: The Paper: The Life and Death of The New York Herald Tribune, uitgegeven door Alfred A. Knopf, f66,85.