En verder:
Er zijn vele manieren om Amsterdam te leren kennen, maar een van de leukste is wel dat te doen door een route uit te stippelen die gaat via de Amsterdamse boekhandels. Het zou een heel werk zijn uit te vinden waar die boekhandels zich zoal bevinden. Binnen de grachtengordel zijn er heel wat te vinden. Dat kan men niet alleen op de vingers van twee handen natellen, men kan het nu ook zien op de zo juist voor het eerst verschenen plattegrond van Amsterdam waarop speciaal alle boekhandels en uitgeverijen zijn aangegeven: Amsterdam Boekenstad, Gids voor de boekenkoper. Het is een echte plattegrond waarop alle huizen, grachten, pleinen binnen de grachtengordel (tot aan ongeveer het Rijksmuseum) zorgvuldig zijn getekend en voorzien van nummers die verwijzen naar welke boekhandel, uitgeverij of importeur er zich bevindt. De kaart is getekend door Hermann Bormann die zich hierin kennelijk specialiseert, want de firma die het copyright van de plattegrond heeft bevat zijn naam: Bormann Bildkarten Verlag in Braunschweig. De gegevens voor de kaart zijn voor een flink deel ontleend aan het boek De boekhandels van Amsterdam, een paar jaar geleden verschenen bij Bridge Books en samengesteld door Clara Hillen. De kaart wordt uitgegeven door Book Industry Services (Weesperzijde 86, Amsterdam, tel. 020-65 64 63), een naam waarbij men zich afvraagt wat er nog meer voor diensten worden verleend aan het ‘boekenbedrijf’. De kaart bevat geen antiquariaten (daar zijn er ongeveer honderd van en daarvoor bestaat al een kaart), maar wel alle specialistische boekwinkels zoals de Kookboekwinkel, de English Bookshop, de Italiaanse en Chinese Boekwinkel enzovoort. Ook de uitgeverijen zijn aangegeven, dus potentiële schrijvers weten nu precies waar ze hun manuscripten in de bus moeten doen. De kaart werd in augustus geproduceerd zodat ook de nieuwe uitgeverij An Dekker er met het nieuwe adres op voorkomt. De kaart moet
iets ouder zijn, want het Waterlooplein is nog getekend met huizen en gebouwen en niet met de Stopera. Opvallend is dat in het gebied rond Artis en de Hortus geen boekwinkels zijn, terwijl men daar toch ten minste een Groen- of Dierenboekwinkel zou verwachten. De kaart kost f3,50.
Van zondag 5 tot en met donderdag 9 oktober vindt in de Doelen in Rotterdam een manifestatie plaats onder de titel Schrijvers aller landen. Deze ‘ontmoeting’ strekt zich over meerdere dagen uit, zowel 's middags als 's avonds. Zo'n dertig buitenlandse schrijvers zullen er lezen uit eigen werk, Nederlandse schrijvers ontmoeten en zich met het publiek kunnen vermengen. Het programma is bij de Rotterdamse Kunststichting (die de avonden organiseert) te krijgen (Mauritsweg 35, tel. 010-4 14 16 66), maar enkele namen van schrijvers die er zullen optreden zijn: Breyten Breytenbach, Walter van den Broeck, Pavel Kohout, Régis Debray, Frans Kellendonk, Oek de Jong, Günter Kunert, Malcolm Bradbury, Kenzaburo Oe en vele anderen uit China, India, Hongarije, Israël en Indonesië.
Tijdens de Frankfurter Buchmesse zullen de Nederlandse uitgevers zich voor het eerst op een internationale manier presenteren middels een Engelstalige catalogus: Royal Dutch Publishers Association, A catalogus of general, educational en scientific publishers, uitgegeven door de KNUB (Koninklijke Nederlandse Uitgevers Bond) en geproduceerd door de Weekbladpers. In de 140 pagina's tellende catalogus heeft elke uitgever een of twee pagina's waarin hij het karakter van zijn fonds uiteenzet en welke boeken ze uitgeven die voor mogelijke internationale uitgaven in aanmerking komen. Natuurlijk maken de uitgevers van de gelegenheid gebruik om te wijzen op de auteurs in hun fonds van wie al boeken vertaald zijn en welke buitenlandse auteurs ze in vertaling hebben uitgebracht. De catalogus geeft ook aan waar de verschillende uitgevers op de Buchmesse te vinden zijn (KNUB, Keizersgracht 391, Amsterdam, tel. 020-26 77 36).