En verder:
Vooral in Engelse en Amerikaanse tijdschriften staan regelmatig advertenties waarin lezers met klem wordt aangeraden hun gedichten, verhalen of romans op te sturen naar een instantie die ze meteen zal publiceren. Als hun droom in vervulling gaat komen ze meestal meteen op de koffie: met een flinke hap uit hun beurs. Niet alleen om te waarschuwen tegen zulke praktijken, maar vooral om een ieder die de aanvechting heeft een boek te willen publiceren op een realistische manier wegwijs te maken schreef John Boswell het boek The Awful Truth about Publishing, met als ondertitel ‘Why they Always Reject Your Manuscript... And What You Can Do About It’. De vreselijke waarheid blijkt uiteindelijk nogal mee te vallen, het is meer iets dat de aandacht moet trekken. Boswell legt geduldig uit hoe het bij uitgeverijen toegaat, wat men nooit in begeleidende brieven moet schrijven, dat men niet al de dag na het opzenden van een manuscript aan te telefoon moet hangen om te vragen hoe schitterend men het vond enzovoort. Ook legt hij uit wat een ‘editor’ is, hoe een manuscript eruit moet zien om niet direct in de prullenmand te verdwijnen, welke genres men hoe moet aanpakken, hoe men het moet aanleggen om serieus genomen te worden. Tegen het einde neemt Boswell flink gas terug als hij zegt dat vreselijke waarheden weliswaar de revue zijn gepasseerd, maar ‘the people within the industry are, by and large, not awful’, zelfs ‘Publishers are also, with rare exception, basically honorable’. Boswell verliest zichzelf bijna uit het oog wanneer hij óók beweert dat als een uitgever tegen je zegt dat hij je boek voor 10.000 dollar koopt je onmiddellijk met het uitgeven van dat geld kunt beginnen ‘because that statement is as good as cash.’ Men moet niet overdrijven. The Awful Truth is verschenen bij Warner Books, kost
f41,70 en wordt geïmporteerd door Van Ditmar.
Een jaar boek - Overzicht van de Nederlandse literatuur 1985-86 wordt gepresenteerd als een leidraad in het grote aanbod van boeken. Naast een algemeen overzicht waarin Aad Nuis de literaire polemieken in herinnering brengt en een schets geeft van de belangrijkste verschenen boeken in deze periode, bevat het kritieken over boeken die enig reliëf aan de Nederlandse literatuur hebben gegeven. De selectie van deze kritieken is duidelijk ook ingegeven door het karakter van de kritiek: die was spraakmakend, kritisch, viel als kritiek op omdat het naast een kritiek ook een essay was: Aad Nuis over Kellendonks Mystiek lichaam, Joost Zwagerman over Nooteboom, Adriaan Morriën over Rosenbooms Vriend van verdienste, Carel Peeters over Boudewijn Büch, Rob Schouten over Hans Vlek, Aleid Truijens over Marga Minco enzovoort. Elke kritiek wordt aangevuld met citaten uit andere kritieken. Het boek heeft ook een alfabetisch overzicht van alle literaire titels die in de behandelde periode zijn verschenen en een register. Het is de tweede keer dat Een jaar boek verschijnt en kan beschouwd worden als een meer substantiële aanvulling op Aarts' Almanak: het vat een jaar literatuur boeiend samen. (f15,90)
Na de Bulkboeken over de middeleeuwen (Vensters van vroeger) en de renaissance (Des mensen op- en neergang) is nu het logische vervolg verschenen: een bulkboek over de achttiende eeuw: Het boek der verlichting, de 18e eeuw van A tot Z, geschreven door Bert Paasman van het Instituut voor Neerlandistiek in Amsterdam. Om de veelzijdigheid van deze eeuw, die men aanvankelijk aanduidde als de ‘pruikentijd’, tot zijn recht te laten komen was een list nodig: het alfabetisch ordenen van het materiaal. De gewoonte die in de achttiende eeuw ontstond om Almanakken te maken is een goed begin, waarna vele thema's die voor die tijd karakteristiek waren aan de orde komen: de brief, koloniën, dood en begraven, fabel, Genootschap en Maatschappij, het koffyhuis, de natuurwetenschap, opvoeding en onderwijs, rede en gevoel, tolerantie, vrijheid en rechten van de mens, weelde en weldadigheid, ijdelheid, ziekte en gezondheid. Deze thema's worden beschreven en met citaten geïllustreerd, alles afgewisseld met dokumenten en gravures, boekomslagen en portretten. Dit Bulkboek zal ook als boek verschijnen en dan f29,90 kosten, de goedkope uitgave kost f4,-.