En verder:
Liefhebbers van Vladimir Nabokov moeten zich het septembernummer van het Franse maandblad Magazine Littéraire niet laten ontgaan. Er staat onder meer een uitvoerig essay van Nabokov zelf in over Poesjkin dat in 1937 in de NRF heeft gestaan, maar sindsdien niet meer is herdrukt. De verschillende bijdragen gaan over Nabokov als parodist, als de Lewis Carroll voor volwassenen, als briefschrijver (aan Edmund Wilson), als Proustien (iemand die op zoek is naar het verleden), over Nabokov in Rusland (waar zijn werk niet bestaat). Edmund White, John Updike, Erica Jong en Philippe Sollers schrijven over hun bewondering voor de schrijver; de in Parijs wonende (en inmiddels ook in het Nederlands vertaalde) Joegoslavische schrijver Danilo Kis schrijft over Nabokovs ‘paradis perdu’ en Umberto Umberto, beter bekend als Umberto Eco, schrijft een parodie op Lolita onder de titel Nonita. Er staan ook een aantal onbekende foto's in dit nummer, waarvan de verschijning samenvalt met de Franse uitgave van de proto-Lolita De tovenaar, de novelle die Nabokov in 1939 schreef, maar nooit publiceerde. In Nederland verschijnt deze novelle, waarvan een fragment staat afgedrukt in het zomernummer van De tweede ronde, in november bij Bert Bakker.
Harry Mulisch heeft de laatste jaren menige voordracht of lezing gehouden: het dankwoord bij de uitreiking van het 200.000ste exemplaar van De aanslag, het openingswoord van het Haager Treffen in 1982, het dankwoord bij de uitreiking van de P.C. Hooftprijs, de toespraak in Berlijn bij de opening van de tentoonstelling over Anne Frank, enzovoort. Al deze toespraken en lezingen worden bij elkaar uitgegeven in november onder de titel Aan het woord door De Bezige Bij. Frans Kellendonk verzamelde ook zijn beschouwende werk over Henry James, Wyndham Lewis, Ezra Pound en zijn Brandende Kwestie ‘Idolen’. Deze essays zullen verschijnen bij Meulenhoff onder de titel De veren van de zwaan. De kritieken die Tom van Deel de laatste jaren in Trouw en in de Boekenbijlage schreef verzamelde hij in De komma bij Krol en andere essays: over Vestdijk, Brakman, Springer, Hermans, Biesheuvel, Brouwers, Kooiman en anderen. Zijn boek komt uit bij Querido. Ambo geeft een nieuw deel met essays en commentaren uit van Arthur Lehning: Prometheus en het recht van opstand. Daarin zullen beschouwingen staan over mensen die hij persoonlijk heeft gekend, zoals Bart de Ligt, Clara Wichmann, Slauerhoff, Erich Wichmann, Charley Toorop, Walter Benjamin en Ernst Bloch. Na De draad van Ariadne en Ithaka is dit de derde verzameling essays van Lehning. Verschijnt in februari.
De Engelse Booker Prize veroorzaakte wederom zenuwachtige speculaties. De uiteindelijke keuze die de elk jaar wisselende jury maakte viel de laatste jaren niet altijd even goed in de smaak. Op 22 oktober zal de winnaar bekend worden gemaakt, maar tot de mogelijke kanshebbers behoren Kingsley Amis met zijn nieuwe roman The Old Devils, P.D. James met A Taste for Death, An Insular Possession van Timothy Mo en Staring at the Sun van Julian Barnes. De ‘short list’, de zeven titels die het meeste kans maken, is nog niet bekend, maar op grond van de kritieken die de meedingende romans de laatste maanden hebben gekregen kan men vermoeden welke richting het uit zal gaan.