En verder:
Enige tijd na de laatste voorstellingen van de programma's waarmee Freek de Jonge door heel Nederland volle zalen trekt, verschijnt bij uitgeverij De Harmonie een boek met de teksten, steeds geïllustreerd met foto's: De Komiek, De Tragiek, De Mars. De mythe/De Openbaring, Een Verademing, Stroman & Trawanten en De Bedevaart. Nu er geen programma is waarvan de teksten uitgegeven kunnen worden, heeft De Jonge een scherpe selectie gemaakt uit de verhalen, columns en gedichten die hij door de jaren heen in kranten en weekbladen schreef of op de radio voorlas. Die selectie zal in het najaar onder de titel Het damestasje verschijnen.
Kort voor hij afreisde naar Amerika, om daar voor een jaar Amerikaanse studenten iets te vertellen over de Nederlandse literatuur en in het bijzonder de Nederlandse poëzie, voltooide Rob Schouten zijn bloemlezing uit een bijzonder soort poëzie: gedichten waarin het gaat om zelfbevrediging. De bundel zal zo'n 160 pagina's gaan omvatten, een aanwijzing dat dit soort gedichten niet met een lampje onder de dekens gezocht hoefden te worden. De bundel zal Met de hand gaan heten, met als ondertitel ‘Bevredigende gedichten’ en worden uitgegeven door De Arbeiderspers in februari.
Bedriegen de aanwijzingen niet dan zullen een aantal op korte termijn te verschijnen romans over meer gaan dan over de ongelukkige ziel van een hoofdpersoon. De nieuwe roman van Tessa de Loo die in november bij De Arbeiderspers verschijnt onder de titel Meander beschrijft de lotgevallen van een groep mensen die na de revolutionaire euforie van de jaren zestig de stad ontvlucht. De gemeenschap die ze in een dorp stichten krijgt ongemerkt een geestelijk leider met omvattende ideeën over het leven. Opkomst en ondergang van deze gemeenschap komen in deze roman aan de orde. Het nieuwe boek van Boudewijn Büch (ook bij De Arbeiderspers) wordt een Hollands drama genoemd dat zich afspeelt in het alternatieve studentenmilieu aan het einde van de jaren zestig, begin jaren zeventig. Vijf volwassenen en twee kinderen vormen een commune in maoïstische geest, maar de hoofdpersoon blijkt niet strak genoeg in de leer. Links!, zoals deze ‘rode burleske’ zal gaan heten, speelt zich ook in de provincie, ver van de stad af. De nieuwe roman van Hans Plomp is eveneens in concreter sferen gesitueerd: in het Berlijn van de jaren twintig, het milieu van de dadaïsten en expressionisten. Lokomotive is de naam van de verteller, en de titel van de roman, die zich bewoog in de kring van Raoul Hausmann, Yvan en Claire Goll, George Grosz en Richard Huelsenbeck. De roman van Hans Plomp verschijnt in oktober bij In de Knipscheer.
‘Het ene brievenboek gaat voornamelijk over mijn schrijverschap, het andere, hetzij over drank, hetzij over God, zondig zingenot, het lijden der ziel, nijpend gebrek aan kasgeld, de liefde, reizen en trekken, of de Dood.’ Dit schrijft Gerard Reve in de inleiding van de keuze uit de zes brievenboeken die hij bij uitgeverij Veen inmiddels heeft uitgegeven: Brieven aan Wimie, Bernard S., Simon S., Frans P., Wim B. en de Geschoolde arbeiders. Onder de titel Klein gebrek geen bezwaar zullen in deze bloemlezing alle levensproblemen waarmee de schrijver worstelde aan bod komen. Het boek verschijnt in oktober.