En verder:
De laatste dichtbundel van de dichter L.Th. Lehmann verscheen in 1962: Een steen voor Hermes. Zijn laatste boek met proza in 1964 onder de titel Van Medemblik tot Hippolytushoef. Sindsdien heeft men rustig afgewacht op de dingen die komen zouden. Dat zijn nieuwe boek over galeien zou gaan konden alleen intimi vermoeden, want in 1974 kreeg hij van ZWO (Zuiver Wetenschappelijk Onderzoek) een beurs om een studie te schrijven over de galeien, de schepen die altijd geassocieerd worden met zuchtende slaven die met een zweep worden aangespoord tot meer inspanning. Daarop zal de nadruk niet liggen in De galeien, het boek dat in februari bij De Bezige Bij zal verschijnen, ook al bevat het een hoofdstuk over ‘de roeiers’. Evenveel aandacht is er voor de constructie, de archeologie en de vrije opvarenden van dergelijke schepen. Als archeoloog heeft Lehmann op het gebied van de galeien een internationale reputatie
Al jaren geldt als het standaardwerk over de geschiedenis van de literaire kritiek René Welleks A History of Modern Criticism. Lange tijd bestond het uit de vier delen The Later Eighteenth Century, The Romantic Age, The Age of Transition en The Later Nineteenth Century. Daar ontbrak dus nog iets. De ontbrekende delen zijn nu tegelijk verschenen bij Jonathan Cape: English Criticism 1900-1950 en American Criticism 1900-1950. In het Engelse deel behandelt Wellek alle toonaangevende critici van Yeats tot Empson, van Strachey tot Leavis, van D.H. Lawrence tot I.A. Richards en T.S. Eliot. In het Amerikaanse deel: H.L. Mencken, Santayana, Wilson, New Criticism, Tate, Penn Warren, Willem K. Wimsatt, Trilling en vele anderen. De delen kosten f101, - per stuk.
Na de gecompliceerde en omvangrijke vertaling van Thomas Manns Doktor Faustus heeft de vertaler Thomas Graftdijk zich gezet aan een karwei van vergelijkbare omvang: de vertaling van Freuds Traumdeutung dat in 1900 werd gepubliceerd en waarvan nooit eerder een Nederlandse vertaling is verschenen. In dit boek, dat ontstond doordat Freud zocht naar de oorzaak van bepaalde psychische stoornissen bij hemzelf, wordt verband gelegd tussen de droom en neurotische symptomen, en het boek werd aldus een van de bouwstenen van wat zou uitgroeien tot de psychoanalyse. De vertaling verschijnt in twee delen binnen het kader van de uitgave van Freuds werken door uitgeverij Boom en zullen samen zo'n 800 pagina's beslaan. De droomduiding zal in februari volgend jaar uitkomen.
Er wordt buitengewoon geheimzinnig gedaan over de biografie van Frank Sinatra die onder de titel Sinatra, ‘His Way’ in oktober in Amerika zal verschijnen. Het door Kitty Kelly geschreven boek zal zoveel onthullends bevatten dat Sinatra probeerde de uitgave tegen te houden, zonder succes. Geen wonder dat er daarna een record gebroken moest worden: ‘een grote Amerikaanse krant’ betaalde het hoogste bedrag ooit voor een reeks voorpublikaties betaald, met als beperkende clausule dat er voordien niets uit het boek bekend zou worden. Lang hoeft de Nederlandse lezer niet in onzekerheid te leven, want in oktober verschijnt de vertaling bij Sijthoff onder dezelfde titel.