Staatsgreep
Kennedy besluit om in Saigon een nieuwe ambassadeur te benoemen, Henry Cabot Lodge, die voorstander is van een hardere aanpak van Diem. De Zuidvietnamese generaals begrijpen het signaal uit Washington en hun coupplanning komt voorzichtig weer op gang. Na een zware interne strijd tussen de diverse ministeries en de inlichtingendiensten, wordt in augustus 1963 op het Witte Huis definitief besloten dat Diem moet verdwijnen als hij niet meewerkt aan politieke hervormingen. De teerling is geworpen, de CIA gaat zich actief ermee bemoeien en de Zuidvietnamese legertop krijgt al gauw te horen dat Washington achter hun volgende coup zal staan. Tot het laatst toe vraagt Lodge keer op keer om politieke hervormingen, maar Diem weet van geen wijken, waarmee hij zijn eigen lot bezegelt.
De Zuidvietnamese legertop laat de Amerikaanse ambassade weten het plan te hebben om Diem en zijn familie eventueel om te brengen. Washington deelt uiteraard mee daar niet vóór te zijn, maar stelt tegelijkertijd geen sancties (bijvoorbeeld afsnijden van economische of militaire hulp) als de legertop deze moord toch begaat. Diems lot komt daardoor in handen van de coupleiders te liggen, want de Amerikaanse instemming met de staatsgreep is immers niet gekoppeld aan het redden van het leven van Diem en zijn familie.
Het licht staat op groen voor de staatsgreep, die op 1 november 1963 wordt uitgevoerd door de latere president Nguyen Van Thieu en voorspoedig verloopt; ook al omdat een CIA-vertegenwoordiger op het hoofdkwartier van de rebellen de nodige adviezen geeft. Diem en zijn broer worden gevangen genomen en de legertop besluit om hen uit Zuid-Vietnam te brengen. Zij vragen Lodge om een geschikt vliegtuig. Alhoewel de Amerikaanse ambassade van te voren met een dergelijk verzoek rekening heeft gehouden en van plan is om Diem rechtstreeks - zonder tussenlandingen - naar een Westeuropees land te vliegen, is een dergelijk toestel niet binnen vierentwintig uur beschikbaar. De reactie van de coupleiders op dit nieuws laat niets aan duidelijkheid te wensen over: we can 't hold them that long. Enkele messteken en pistoolschoten bezegelen het lot van Diem en zijn broer. Kennedy is geschokt als hij het bericht van de moord verneemt. Maar hij heeft niet lang tijd om over Diems dood te treuren. Nog geen drie weken later ondergaat Kennedy in Dallas, Texas hetzelfde lot als Diem. En om de cirkel rond te maken, binnen enkele maanden zijn zowel Diems als Kennedy's moordenaars ook uit de weg geruimd.
J.F. Kennedy
Het boek van William Rust biedt boeiende leesstof en maakt duidelijk dat er na de moord op Diem voor Washington geen weg terug méer was. Men zat tot aan de nek in de Aziatische modder. Wat op het boek aangemerkt kan worden, is dat er onvoldoende aandacht wordt geschonken aan de effecten van een ander echec in Kennedy's presidentschap, namelijk de mislukte invasie op Cuba. Het ligt immers nogal voor de hand om te veronderstellen dat deze mislukte invasie in de Cubaanse Varkensbaai in april 1961 door Kennedy is aangegrepen om zich na deze politieke en militaire nederlaag inzake Vietnam nog harder op te stellen. Een diepere analyse van de invloed van de Cubaanse gebeurtenissen op de Amerikaanse Vietnampolitiek had dit dan ook waarschijnlijk aan het licht gebracht.
Dit neemt niet weg dat William Rust duidelijk weet te maken hoe de Demokraat John F. Kennedy de Verenigde Staten in Zuid-Vietnam het moeras in loodst. Het wekt dan ook geen verbazing dat de Republikeinse ex-president Richard Nixon zo'n instemmende flaptekst voor Rusts studie heeft geschreven.
■