En verder:
In november 1919, toen Kafka zesendertig jaar was, schreef hij zijn nu beroemde Brief an den Vater, honderd grote pagina's handschrift. De brief bereikte de vader niet. Kafka maakte er zelf een getypte versie van die in zijn nalatenschap werd gevonden door Max Brod. Op basis van dit typoscript werd de brief uitgegeven. Bij Hoffmann und Campe verschijnt eind november een facsimileuitgave van Kafka's handschrift waaraan te zien zal zijn dat Brod voor de uitgave van de brief enige veranderingen in de tekst heeft aangebracht. Van het onlangs opgedoken handschrift is een transcriptie gemaakt door Joachim Unseld, die tegelijk met de facsimile in een cassette te vinden zal zijn. De oplage van deze uitgave bestaat slechts uit vierhonderd exemplaren en zal DM 700 gaan kosten. Unseld heeft de brief ook van uitvoerig commentaar voorzien.
Het ligt niet voor de hand om te verwachten dat de Amerikaanse feministe Gloria Steinem, medeoprichtster van het tijdschrift MS, een boek zou toevoegen aan de al onmetelijke rij boeken over Marilyn Monroe. Haar boek, Marilyn, verschijnt volgend jaar bij Gollancz in Engeland en zal de laatste foto's bevatten die van Monroe zijn gemaakt door George Barris. Let wel: hier hebben we met écht de laatste foto's te doen, gemaakt in de laatste maanden van haar leven. Steinems preoccupatie met Monroe dateert van haar tienerjaren toen ze alle films zag die haar toen tegenstrijdige gevoelens voor de actrice opleverden. Steinem ontmoette Monroe maar één keer in de Actor's Studio; het viel haar toen op dat Monroe werd genegeerd door de ‘studio regulars’. Beloofd wordt dat Steinem ‘makes us see Monroe in a new light’.
In mei werd Auberon Waugh de nieuwe hoofdredacteur van The Literary Review, een maandelijks verschijnend tijdschrift over voornamelijk nieuwe boeken. In zijn eerste artikel spoorde Waugh lezers aan zich te abonneren omdat hij niet in de laatste plaats was aangetrokken om het abonneebestand te verhogen. In zijn artikel in het juninummer schrijft hij dat het niet deze aansporing was die The Literary Review in een maand tijd 1300 nieuwe abonnees opleverde, maar een advertentie die daartoe uitnodigde in het weekblad The Spectator, waarvan Waugh columnist is. Een jaarabonnement op The Literary Review kost £15,00, die men per cheque kan overmaken naar 51 Bleak Street, Londen W1R 3LF om maandelijks veel lezenswaardigs in huis te krijgen.
Tussen het nieuwe boek van Roald Dahl en Patricia Highsmith kondigt de Zwitserse uitgeverij Diogenes in haar najaarscatalogus over twee pagina's de vertaling aan van Willem Frederik Hermans' Onder professoren. Unter Professoren is een vertaling van Helga van Beuningen en Barbara Heller. Volgens de uitgever werden in Nederland 140.000 exemplaren van het boek verkocht en is Hermans de ‘Grand Old Man der niederländischen Literatur’. De samenvatting van de inhoud van de roman wordt besloten met enkele citaten uit de Nieuwe Apeldoornse Courant, Ons Erfdeel en het Brabants Dagblad dat geschreven zou hebben dat Hermans ‘Ein echter Humorist’ is.
Roland Barthes is moeilijk alleen essayist te noemen: hij was ook socioloog, semioticus, filosoof, literair criticus. Hij was bovendien een groot kenner van allerlei soorten afbeeldingen: schilderijen, tekeningen, affiches, foto's, films. Zijn essays daarover zijn voor een deel in zijn verschillende boeken te vinden, maar zijn nu bij elkaar gebracht voor een tentoonstelling in het Parijse Pavillon des Arts (tot 3 augustus). Roland Barthes, le texte et l'image illustreert Barthes' essays over de uiteenlopende kunstenaars waarover hij heeft geschreven. De schitterende catalogus wordt geïmporteerd door Idea Books in Amsterdam.