En verder:
Een serieuze biografie van Brigitte Bardot was er nog niet. Wel talloze plaatjesboeken over de vrouw die in staat is geweest zichzelf een plaats te verwerven in het rijtje: gauloise, alpinopet, stokbrood, rode wijn en can-can, de symbolen die iedereen te binnen schieten als ze aan Frankrijk denken. De schrijfster Catherine Rihoit beschrijft de ontwikkeling van BB vanaf haar jeugd, haar lancering door Roger Vadim (‘Je zult de onmogelijke droom van alle getrouwde mannen zijn’), tot en met haar recente bemoeienissen met de planten- en dierenbescherming. Behalve Vadim komen natuurlijk ook Daniel Gélin, Louis Malle, Serge Gainsbourg en vele anderen aan het woord. ‘Brigitte Bardot. Un mythe Francais’ is verschenen bij Olivier Orban.
Fotograaf Paul Blanca en dichter/chroniqueur Koos Dalstra portretteerden in opdracht van Museum Fodor vijftig fenomenen - aanstormend of reeds arrivé - uit de Nederlandse kunstwereld. Het resultaat is, onder de titel Timing, inmiddels te zien geweest in Fodor, en nu is bij uitgeverij Woelrat de catalogus verschenen (f49,50). Zoals Els Barents in haar inleiding opmerkt zijn de portretten ‘agressief, sexegericht, onverbloemd, dynamisch en vooral gestyleerd’. Het werk van Blanca en Dalstra getuigt van een determineerzucht van het moderne (en veelal hoofdstedelijke) culturele leven, waarbij Dalstra in zijn gedichten niet alleen prijst maar sommige geportretteerden ook bespot en, een enkele maal, neersabelt. Opgenomen zijn foto's van en gedichten over, onder anderen, Benno Premsela, Gerardjan Rijnders, Cees Dam, Theo van Gogh, Rob Scholte, Ernie & Bidet, Maarten Ploeg, Dick Hauser, Joris Ivens, Hugo Claus en Rudi van Dantzig.
De bibliofiele uitgeverij Bébert, gevestigd Schermlaan 5 te Rotterdam, kondigt het uitbrengen van een Revetegel aan. Men moet zich hierbij een blanke Italiaanse ceramische tegel voorstellen met een formaat van 20 × 15 cm, voor huis- of badkamerwand (normaal gesproken voorzien van teksten als: ‘Van het concert des levens krijgt niemand een program’) met daarop in facsimile van het handschrift van Reve het gedicht ‘Dagsluiting’ (Eigenlijk geloof ik niets,/ en twijfel ik aan alles, zelfs aan U./Maar soms, wanneer ik denk dat Gij waarachtig leeft,/dan denk ik dat Gij Liefde zijt, en eenzaam,/en dat, in zelfde wanhoop, Gij mij zoekt/zoals ik U.). De tegel is na het drukproces geglazuurd en aan de achterkant voorzien van een koperen ophangsysteem. Elke tegel draagt aan de achterkant een certificaat van echtheid, genummerd en gemonogrammeerd door Gerard Reve. De oplage, die pas voor december gepland is, zal 300 exemplaren bedragen, waarvan er slechts 140 bestemd zijn voor de verkoop. De intekenprijs van de tegel bedraagt f45, - (na verschijnen f55,-).
De firma Davidoff (die sjieke sigaretten op de markt brengt die twee keer zo duur zijn als normaal maar helaas niet twee keer zo gezond) sponsort in Amerika een tijdschrift, FMR geheten, dat nu ook in Engeland verspreid wordt. FMR staat voor Franco Maria Ricci, waarschijnlijk de eigenaar van het concern, en het blad dat aan kunst en literatuur is gewijd ziet er even luxueus uit als het sigarettendoosje. Als schrijvers die zullen bijdragen aan de kolommen van FDR worden aangekondigd: Jorge Luis Borges, André Chastel, Umberto Eco, Arthur Miller, Octavio Paz, Sir John Pope-Hennessy en Susan Sontag.