R. Ferdinandusse
walter van lotringen
Halverwege het voorjaar maak ik een plekje vrij om daar de boeken neer te leggen die ik in de vakantie wil lezen. Boeken dus met voorpret en het vervelende is dat ik ze soms stiekem alvast lees. Zo las ik al van Norman Lewis, ‘A suitable case for corruption’, een niet zo dikke Penguin-pocket. Het speelt in Libië, een Engelse, vermoeide journalist is hoofdpersoon. Het regime houdt hem de hand boven het hoofd, anderen maken daar misbruik van. Mooi geschreven, Evelyn Waughachtig, en het mooiste inkijkje in de interne Libische politiek, dat ik las - en er wás veel over Kadaffi in die dagen. Evenzo vergreep ik me vóór zijn tijd aan Martin Koomens ‘Import Export Doodslag Moord’, (Tabula). De Engelsen zouden het een ‘caper’ noemen, entertainment uit Holland-Duitsland, 1936.
Traditie: elk jaar de nieuwste Tom Sharpe in vertaling. Nu ‘Klasse’ (de Harmonie). Elk jaar, om het niet te vergeten, een Chandler, nu is ‘The High Window’ aan de beurt. Elk jaar een ouwe en een nieuwe biografie. Vorig jaar vond ik de prachtige Sphere-pocket ‘No bells on Sunday’, de (sterk aangevulde) dagboeken van de Engelse actrice Rachel Roberts, een van de echtgenotes van Rex Harrison, die - hoe moet je dat anders zeggen - bijna majestueus ten onder gaat aan drugs, drank en Rex. En als nieuwe: Tennessee Williams, van De Spoto, mooi, maar iets te veel feitjes voor het strand. Dit jaar als ouwe ‘Home before Dark’, biografische herinneringen van Susan Cheever over haar vader John, een onderschat verhalenschrijver, die te veel dronk en tot ieders verrassing homosexueel was. En als nieuwe bio: ‘Rise and Fall of an American Genius’. Charles Higham (die zo op Errol Flynn joeg) over Orson Welles. Bijblijven in de Nederlandse literatuur: F. Springer, ‘Quissama’ (Querido); Thomas Rosenboom, ‘Vriend van verdienste’ (Querido). Omdat iemand zei dat hij zo aardig was: twee spionageromans van Kjell-Olof Bornemark (De Fontein) - dus op hoop van zegen. Omdat de schrijver me steeds opbelt: ‘Mana, en toen brak de hel los...’ van de Nederlandse penvoerder David Wolf (Thieme). Van Wibo van de Linde: ‘Code N.P.Z.’, ongetwijfeld ‘Nieuwe Programma's Zoeken’.
Beroepsmatig een paar nieuwe thrillers, zodat er misschien van vakantie niks komt. De nieuwe P.D. James, bijvoorbeeld, maar die kan ook zo traag zijn, dat je het opgeeft. Daarom is keus noodzakelijk, maar je blijft proberen. ‘Opwaaiende zomerjurken’ gaat voor de vierde keer mee. ‘The Price of Salt’, Patricia Highsmith's (Claire Morgan) lesbische roman voor de derde. En voor als 's avonds de kachel aan moet Dagboek (Privé-Domein) van de broers Goncourt.