En verder:
De Engelse popmuziektijdschriften hadden weinig op met The Boomtown Rats en in het bijzonder niet met Bob Geldof, de man van de wereldwijde acties om de honger in Afrika te bestrijden. Geldof, de motor van de popgroep, paste zich dan ook niet erg aan. Melody Maker en Sounds waren zozeer op Geldof gebeten dat zij bij de geboorte van het kind van Geldof en Paula Yates respectievelijk schreven ‘One Geldof bastard is enough’ en ‘Abortion of the year’. Zulke zaken roert Bob Geldof aan in zijn zojuist bij Sidgwick & Jackson verschenen autobiografie Is That It?, geschreven met de journalist Paul Vallely. Geldof werd geboren in Dublin en kreeg een krachtige katholieke opvoeding, zodat hij er nu niets meer van wil weten. Wat hij over zijn jeugd en Dublin vertelt zal hem nooit tot ereburger maken, wat hij over Londen en de popwereld vertelt maakt dat hij zijn vrienden ergens anders zal moeten zoeken. The Boomtown Rats waren zo succesrijk dat Geldof de wereld over kon reizen en dus veel kon zien. Toen hij met zijn Live-Aid-campagne begon insinueerde men dat hij daarmee eigenlijk het tanende financiële succes van de popgroep wilde opvijzelen. Geldof is uiterst openhartig over zijn leven en wereldse missie, blijft nuchter en maakt zich geen illusies over de regimes van de hongerende landen. (Het boek kost f59,25.)
In Apeldoorn wordt sinds twee jaar maandelijks een gestencild tijdschriftje uitgegeven dat zich richt op verzamelaars van boeken en strips: Boek & Strip (ver)Wijzer. Er staan weinig artikelen in en het is voornamelijk gevuld met kleine advertenties waarin boeken gevraagd en aangeboden worden. Het geheel is wat rommelig van aanzien, maar de diversiteit van wat er aangeboden en gevraagd wordt is enorm. Alle werken van W.G. van der Hulst, reclamedrukwerk over auto's, afbeeldingen van kastelen in de Overbetuwe, boeken over wielersport worden kriskras door elkaar gevraagd. Ook antiquariaten adverteren met hun aanbiedingen. Een abonnement kost f25, - per jaar. Wie wil kan er tegen betaling in adverteren (Hattemse Beek 175, 7335 PD Apeldoorn).
Het door de Staatsuitgeverij uitgegeven Handboek Letteren is een losbladig werk waaruit men niet kan leren hoe men een mooi boek schrijft, maar hoe men ooit tot het schrijven van een mooi boek kan komen. Het bestaat uit bijna zeshonderd pagina's praktische inlichtingen omtrent instellingen, organisaties, tijdschriften, subsidies, auteursrecht, belastingen, vertalers, uitgevers, kortom alles: honoraria, prijzen, literaire festivals, contracten, archieven, boekhandels. Het boek is samengesteld door medewerkers van de Boekmanstichting en maakt gebruik van specialisten voor bepaalde gebieden, zoals sociale zekerheid, auteursrecht, belastingen en contracten. Per jaar zullen er twee aanvullingen verschijnen van circa tweehonderd pagina's. Het handboek kost f75, -, de aanvullingen f0,20 per pagina.
De Duitse vertaling van Het verdriet van België van Hugo Claus gaat niet ongemerkt voorbij. Claus verscheen in het culturele programma Aspekte (vrijdagavond tien uur doorgaans) en de recensies zijn over het algemeen heel gunstig. In de Süddeutsche Zeitung van 17 mei fluistert Rolf Grimminger wat bezwaren tegen Der Kummer von Flandern (uitgegeven door Klett-Cotta), nadat hij Claus ‘artistische Inszenierung des Trivialen’ eerst vergeleken heeft met Odön von Horvath: ‘So treten Phantasie und Witz freilich auch auf der Stelle, sie werden zur Manier, und es wäre wohl reizvoller gewesen, das zu vermeiden.’