Eeuwige strijd
Een boek over zo'n breed onderwerp als de seksen en hoe ze met elkaar omgaan, kan niet anders dan bol staan van de generalisaties. Het is de enige manier om erover te schrijven. Iedereen die het leest is een deskundige, zodat op iedere bladzijde wel uitgeroepen kan worden: Dat klopt voor mij niet, dat hoeft niet zo te zijn, er zijn ook uitzonderingen. Maar je kunt niet van een schrijver eisen dat hij zijn betoog voortdurend doorspekt met zinsneden als: in het algemeen, meestal, vaak, voor het merendeel, door de bank genomen, grosso modo, enzovoort. Dat zou het boek onleesbaar hebben gemaakt. Malespeak is geen wetenschappelijk vertoog met onderzoeksgegevens, het zijn persoonlijke observaties die op een intelligente en geestige manier tot een samenhangend betoog zijn gegeneraliseerd.
Wat ligt er ten grondslag aan de eeuwige strijd tussen man en vrouw? Volgens Irma Kurtz hebben de seksen een geheel verschillende kijk op het leven en die is voor een groot deel terug te voeren op de anatomie (de anatomy is destiny-gedachte, hoewel ze die nergens met zoveel woorden noemt). Neem bijvoorbeeld het punt seks. Vrouwen maken zich druk om de vraag: Houdt hij wel genoeg/echt van me? Terwijl mannen gepreoccupeerd zijn met faalangst. Iedere man heeft zich wel eens zorgen gemaakt over vorm en afmetingen van zijn geslachtsorgaan (volgens Irma Kurtz is penisnijd iets wat alleen bij mannen voorkomt). Vrouwen beklagen zich weliswaar altijd over hun borsten, maar deze ongerustheid zet zich niet voort in bekommerde gedachten over hun prestaties in bed. Ondanks verschillende gradaties van geïnspireerdheid kunnen vrouwen niet echt falen in bed. Voor mannen is lust een noodzakelijke voorwaarde voor seks - anders krijgen ze hem niet overeind -, voor een vrouw moet er liefde bij te pas komen, wil ze er voor haar gevoel aardigheid in hebben, en zo niet, lukt het ook wel, maar dan als routineklusje. Een man die niet uitblinkt in het sensuele liefdesspel kan een uiterst bevredigend seksueel leven erop nahouden door een snelle wisseling van partners. Als hij onder druk van seksuologen, therapeuten en een vrouw die haar recht op plezier opeist, zich het langoureuze, niet-coïtusgerichte vrijen probeert eigen te maken, loopt hij meer risico te falen door impotentie. Het is geen wonder, schrijft Irma Kurtz, dat zo'n man zich weerspannig betoont tegen deze in zijn ogen ‘onmannelijke’ wijze van seks bedrijven: hij slooft zich uit voor haar plezier (voegt zich naar haar wil) en wet daardoor gelijk de scharen voor Delilah. Er vindt een ruil in angsten plaats. De mannelijke faalangst wordt uitgewisseld tegen de vrouwelijke angst om niet liefgehad te worden. Het probleem van vrouwen is dan weer dat ze alleen van iemand kunnen houden
als ze tegen hem op kunnen zien. Bewondering is voor hen het ultieme afrodisiacum. Een vrouw wordt niet verliefd op iemand die op voor haar belangrijke punten haar mindere is.
‘I'd like to humanize you.’
edward koren
Mannen daarentegen zien er geen been in om een verhouding te beginnen met een vrouw die jonger of dommer is of minder geld verdient. Ze geven daar zelfs de voorkeur aan, want dat vergroot hun zekerheid. Het gevolg van deze opwaartse gerichtheid van vrouwen is dat ze er opeens tot hun schrik achter komen dat een gehoorzame man die braaf naar hun pijpen danst eigenlijk heel saai is. Vrouwen die op de een of andere manier geslaagd zijn in het leven hebben dan ook de grootste moeite om een geschikte partner te vinden, mochten ze daar om verlegen zitten. Zelfs al verlagen ze hun standaarden en zijn ze bereid genoegen te nemen met iemand die maatschappelijk hun mindere is, dan nog deinzen die mannen zelf terug voor succesvolle vrouwen. Voor vrouwen speelt de liefde een grotere rol in het leven dan voor mannen. Niet dat hun gevoelens heftiger zijn, vrouwen zijn meer geneigd ze te concretiseren in dagelijkse dingen. Het op poten zetten van een huishouden en het krijgen van kinderen vormen de dagdromen van een verliefde vrouw; een man droomt van het verrichten van moedige taken om zijn geliefde te imponeren. Het spreekt vanzelf dat de vrouw wint, want haar droom is het makkelijkst te realiseren. Er is te weinig emplooi voor ontdekkingsreizigers en hemelbestormers en bovendien doet de vrouw haar uiterste best om hem daarvan te weerhouden (‘Blijf nou toch gezellig thuis, Piet’). Vrouwen springen praktischer en minder verheven om met de liefde, omdat ze zwanger kunnen en meestal ook willen worden. Hun anatomie heeft hen daar toe voorbestemd. De combinatie hiervan met een carrière blijft moeilijkheden geven. Ze kunnen voor het een kiezen en zullen dan spijt hebben dat ze het ander opgegeven hebben. En in het geval van een combinatie moederschap/carrière, zullen ze fantaseren hoeveel meer ze van het een hadden kunnen maken, als ze de tijd hadden gehad om zich er meer op te concentreren.