Enkelbijter
Pat, Cyra en Roy ‘Old Honest Face’ Qualley in Missoula, Montana
Cy en Pat hadden een klassiek vechthuwelijk met dramatische ruzies die in bed weer bijgelegd werden. Hun temperamenten leken te veel op elkaar: allebei waren ze erop gebrand in het middelpunt van de (publieke) belangstelling te staan; ze vertoonden dwangmatig flirtgedrag en waren allebei extreem jaloers. Voor Cy kwamen daar dan nog alcoholproblemen bij. Echt lang kon dit natuurlijk niet goed gaan, deze imitatie van Scott en Zelda. De beslissende wending gaf iemand die zich steeds op de achtergrond nuttig had gemaakt in de rol van rotzooiopruimer en enkelbijter (een herdershond die afgedwaalde schapen terug naar de kudde drijft): Roy Qualley, bijgenaamd Old Honest Face, Cy's beste vriend en degene die er vaak voor zorgde dat de rekeningen betaald werden en dat het achtergelaten wasgoed weer ter bestemde plekke terechtkwam.
Roy die net als in een echte soap opera al twaalf jaar in stilte verliefd was op Pat, zag zijn kans schoon, toen Cy er na een zelfs voor dit echtpaar uitzonderlijk heftige ruzie vandoor was gegaan: hij bekende Pat zijn liefde en vroeg haar ten huwelijk.
Twee weken later was Cyra's hele leven veranderd en woonde ze met haar moeder en stiefvader in een dorp in Montana. Op dit punt raakt in het boek de couleur locale van de rodeo's een beetje op de achtergrond en gaat het meer over de personen, hun onderlinge verwikkelingen en vooral hun excentriciteit, waar Cyra McFadden een goed oog voor heeft. Roy Qualley ontpopt zich als een overbezorgde, jaloerse huistiran met een manie voor gezond eten, die niet in staat is om iets weg te doen. Elk stukje papier met krabbels, elk gebruikt conservenblik wordt opgeslagen in kelder of garage. Na zijn dood ruimt Cyra zijn archief op, waaraan ze nog veel nuttige documentatie te danken heeft, en vindt dan ook een exemplaar van The Standard Dictionary of Facts, een boek dat hij in 1921 huis aan huis verkocht. Tot de dingen die hij onderstreept had, behoorden: ‘100 v. Chr., de Hunnen trekken westwaarts’, en ‘1834, Robert Peel premier, moeilijkheden in Canada’. Op de een of andere manier werpen dergelijke absurde details wel een verhelderend licht op de persoon Roy Qualley.
Onder de liefdevolle aandacht van haar tweede man verkommert Pat langzamerhand tot apathie. Cyra treurt om het verlies van haar heroïsche vader die ze nog maar zelden ziet, en wanneer Cy ook hertrouwt, groeien ze nog meer uit elkaar.
Rain or Shine is vooral een hommage van een dochter aan haar vader, al wordt ook het leven van diverse andere familieleden erin betrokken. Cy is de hoofdpersoon van het familiedrama vanuit Cyra's gezichtspunt. Dat komt doordat hun verhouding, afgezet tegen de idyllische vroege jeugdjaren, er altijd een van strijd en schuld is geweest. Als ze al lang volwassen is, maken ze verbeten ruzie over Vietnam, equal rights en het feminisme. Cy is intussen in goeden doen geraakt en van de drank af en wordt steeds meer een vertegenwoordiger van redneck-achtig rechts met veel sentimentaliteit in zijn traditionele waarden. Ze zien elkaar jaren niet meer en van de rondzendbrieven die hij naar zijn familie stuurt, krijgt zij altijd de onderste, bijna onleesbare kopie. Hij noemt haar niet als zijn dochter in interviews (wel zijn zonen uit zijn tweede huwelijk) en zij geeft af op dat kinderachtige cowboygedoe. Er volgt wel een verzoening een paar jaar voor zijn dood, maar misschien niet helemaal wat het had kunnen wezen. Ik heb althans de indruk dat dit boek gedeeltelijk is geschreven als een inlossing van schuld.
Het is een familiegeschiedenis zoals er ontelbare zijn: liefde, ambities, scheidingen, stiefvader en -moeder, ruzies, krankzinnigheid, wrok, kanker en dood. Het verschil met Dynasty is het milieu dat interessanter en levensecht is. Verder heeft Cyra McFadden een mooi portret gemaakt van de grootste rodeo-aankondiger aller tijden, een man die als het even kon in zijden cowboy-overhemden liep en het liefst laarzen van kangoeroeleer droeg. Veel te scherp gepunt, zodat hij altijd enigszins strompelde met zijn eksterogen. Maar in zijn vak ging het om stijl en romantiek.
■