Sara
An Dekker noemt in het gesprek met Lydia Rood in de Volkskrant en met Diny Schouten in Vrij Nederland (Boekenbijlage, 17-5-'86) als reden voor haar vertrek de organisatiestructuur van Sara. Zij schildert haar voormalige medewerksters af als een gezelschap wereldvreemde dames die alles samen wilden doen: samen naar de bank, samen met het postkantoor en samen naar de drukker. Dit staat zo haaks op de werkelijkheid dat wij protest moeten aantekenen.
An Dekker is juist aangesteld omdat de stellige overtuiging was gegroeid dat het werken in een collectief ten koste gaat van een efficiënte bedrijfsvoering. Niemand bij Sara had ook maar enige moeite met een wat meer hiërarchische structuur, integendeel.
Maar het was niet de bedoeling dat de hiërarchie zo ver zou worden doorgedreven, dat niemand zich meer zorgen mocht maken over de financiën. Wie het waagde eind '85, begin '86 voorzichtig te informeren naar een liquiditeitsoverzicht, een voorlopige balans, een eenvoudige calculatie van voor- en najaarstitels, trof een diep beledigde An Dekker tegenover zich, die reageerde alsof haar een oneerbaar voorstel was gedaan. De feiten spreken voor zich. Een directeur die ontslag neemt een week voor het accountantsrapport verschijnt, een directeur die zegt de cijfers van haar bedrijf over 1985 niet te kennen - zo'n directeur is niet erg geloofwaardig.
We zullen het hier maar bij laten. Niet alleen omdat we hebben afgesproken niet meer uit de school te klappen dan nodig is, maar ook omdat we bij de gedachte aan het grote vertrouwen dat ook wij in An Dekker stelden bevangen worden door schaamte.
Sara (ex-) medewerksters
Marjo van Soest
Marijke Overbeek
Hennie van der Zande
Connie Boekhout
Trees Waarlé
Riek Rijkers