De ruimte als militair terrein
De bedoelingen achter Star Wars
War in Space door Christopher Lee Uitgever: Hamish Hamilton, f55,40
G. van Benthem van den Bergh
Het Strategisch Defensie Initiatief (SDI) van president Reagan kreeg meteen ‘Star Wars’ als bijnaam, ‘sterrekrijg’ in de geautoriseerde vertaling van NRC Handelsblad. Toch was de ruimte geen doel maar middel, zij het een zeer belangrijk middel. De Verenigde Staten en de Sovjetunie konden immers in 1972 het ABM-verdrag afsluiten (dat het opstellen van meer dan één antiraketraketinstallatie verbood) omdat de stand van de technologische ontwikkeling in die tijd een verdediging tegen ballistische raketten tot zinloze verspilling maakte. Dat zou nu niet meer zo zijn: door een nieuw soort ruimtewapens (met name lasers) zouden vijandelijke raketten wel economisch verantwoord kunnen worden uitgeschakeld, met name kort na de lancering als zij nog binnen de atmosfeer en boven het grondgebied van de tegenstander verkeren. Dit zou kunnen gebeuren door vanuit de ruimte gespiegelde of nucleair ‘gepompte’ lasers, de laatste vanuit pas na waarschuwing voor een aanval in de ruimte gebrachte platforms (‘pop-up’, naar analogie van het broodrooster). Dat vereist een technologie die nog allerminst ter beschikking staat, zelfs niet in afzonderlijke componenten. De recente ontploffing van de Challengcr zou de twijfels aan SDI wel eens veel groter kunnen maken omdat er eens te meer uit blijkt hoe precair en kwetsbaar de ruimtetechnologie is. Als dat al voor de delen van een systeem geldt, hoe zou men dan ooit op een uiterst omvangrijk en ingewikkeld defensiesysteem kunnen vertrouwen? Dat zou niet eens van tevoren in zijn geheel getest kunnen worden. De computerbesluring en coördinatie van een dergelijk systeem zullen bovendien waarschijnlijk onoplosbare problemen oproepen (zie hierover nader lord Zuckermann, ‘The Wonders of Star Wars’, NY Review of Books, 30 januari 1986).
Een recent rapport van het Office of Technology Assessment van het Amerikaanse Congres, samengesteld door een commissie van voor- en tegenstanders van SDI, concludeert dat wat voor strategische defensie vereist is een ‘geïntegreerd en betrouwbaar systeem dat doeltreffend kan werken en die doeltreffendheid op langere termijn kan behouden bij het ontwikkelen van nieuwe tegenmaatregelen’ onmogelijk is. Dit betekent dat ‘verzekerd overleven van de Amerikaanse bevolking niet kan worden gegarandeerd zolang de Sovjetunie vastbesloten is om dat vermogen aan de Verenigde Staten te ontzeggen’. De kwetsbaarheid van de Amerikaanse samenleving en natuurlijk ook van die van de Sovjetunie kan niet ongedaan worden gemaakt. Daarom wordt door voorstanders van SDI nu vaak gesproken over een systeem met beperkte effectiviteit, bijvoorbeeld 60 procent. Dat zou de kwetsbaarheid voldoende verminderen om de tegenstander van een eerste slag te weerhouden. Maar ook zo'n systeem moet in zijn geheel kunnen werken en betrouwbaar zijn en stelt daardoor dezelfde eisen aan computersturing en coördinatie. Effectiviteitsramingen zijn volstrekt speculatief en zullen dat blijven als gevolg van de onmogelijkheid systemen in hun geheel te testen.
Maar daarmee is niet alles gezegd. Het SDI is niet louter een deel van de door president Reagan verwoorde Amerikaanse droom. Het SDI is ook geënt op het toenemend gebruik van de ruimte voor militaire doeleinden en op een technologische ontwikkeling die allang aan de gang was. Christopher Lee had zijn hier besproken studie dan ook beter Weapons in Space dan War in Space kunnen noemen. Zijn boek bevat geen scenario's voor een sterrekrijg maar biedt zowel een voortreffelijk historisch overzicht van de ontwikkeling van het gebruik van de ruimte voor militaire doeleinden - en van de technologie die dat mogelijk heeft gemaakt - als een analyse van de huidige en toekomstige betekenis van ruimtewapens voor de militair-strategische balans tussen de Verenigde Staten en de Sovjetunie. Lee wijst erop dat de huidige nucleaire balans haar stabiliteit voor een niet gering deel ontleent aan de vele functies die satellieten nu al vervullen. Het verzamelen van informatie over de economische en militaire vermogens van de tegenstander maakt een realistischer beeld van de intenties van de tegenstander mogelijk. Door het surveilleren van scheepsbewegingen op de oceanen kunnen onbedoelde conflicten, bijvoorbeeld bij marine-oefeningen, worden voorkomen. Vroegtijdige waarschuwing is mogelijk door het voortdurend volgen van militaire signalen en andere communicatiemiddelen van de rivaal. De zeer precieze satellietnavigatie maakt de van onderzeeërs afgevuurde raketten steeds nauwkeuriger en betrouwbaarder. Satellieten vervullen ook voor de eigen communicatie een onmisbare rol. En zelfs de kruisraket was niet ontwikkeld als satellieten niet de buitengewoon nauwkeurige waarnemingen van de terreingesteldheid mogelijk maakten die noodzakelijk zijn voor het programmeren van hun baan vlak over de grond.