En verder:
Wie indertijd zijn nieuwsgierigheid heeft kunnen bedwingen en niet voor f73,80 George Steiners boek Antigones; The Antigone Myth in Western Literature, Art and Thought heeft aangeschaft wordt nu beloond: Oxford Univerity Press heeft het boek in paperback uitgegeven en die kost f28,30. Zoals de ondertitel al zegt: Steiner heeft de mythe en het toneelstuk over Antigone van alle kanten onderzocht. Het toneelstuk is talloze malen bewerkt, waarbij steeds interpretaties ontstonden die óf iets zeiden over de bewerker óf over de tijd waarin dat gebeurde. Dat Antigone, tegen de wil van Creon (haar oom) toch haar broer wilde begraven die was gesneuveld in een gevecht met zijn broer, wierp voor vele schrijvers het probleem op tussen individu en maatschappij, persoonlijk geweten en algemeen belang. Hegel, Kierkegaard, Hölderlin, Anouilh, Brecht en vele anderen werden door het thema geïnspireerd, waarbij door de kunstenaars meestal de kant van Antigone werd gekozen. De vraag waarom Antigone tweeduizend jaar bleef intrigeren wordt door Steiner beantwoord met een ongebruikelijke visie: dat was omdat het hier een liefde tussen broer en zus betreft. (De oorspronkelijke editie van Antigone werd besproken in de Boekenbijlage van 20 oktober 1984.)
In Nederland nog niet doorgedrongen, maar in België met veel succes, is de Bloemlezing uit de Noord- en Zuidnederlandse Poëzie op vier grammofoonplaten, samengesteld door Rosa Jonckheere en Teresa van Marcke. Elf verschillende stemmen lezen gedichten vanaf de middeleeuwen tot na de Vijftigers, dus van Hadewijch tot Paul Snoek. De bloemlezing bevat herkenningen en verrassingen en is uiterst geschikt voor scholen. De cassette met de vier platen is verkrijgbaar bij Parsifal, Gulden Vlieslaan 67, B-8000 Brugge, tel. 09-3250339516 en kost 1495 BF. De teksten van de gedichten zitten er ook in.
Hoe het kan lopen: Cyra McFadden, de schrijfster van de snijdende satire over de Californische moderne mens The Serial (in Nederlandse vertaling verschenen bij de Arbeiderspers) blijkt een jeugd te hebben gehad die mijlenver afstaat van het milieu waarover ze haar satire schreef. In april verschijnt bij Alfred Knopf een boek met herinneringen aan haar jeugd en familie: haar vader was ‘de koning van de rodeopresentatoren’ van 1940 tol in de jaren zeventig. Daardoor trok de familie van rodeo naar rodeo in een gammele Packard; haar vader was ieders vriend waardoor elke drankgelegenheid opleefde bij zijn binnenkomst. Haar moeder was onder meer vuurspuwster en ‘baby vamp’; het huwelijk was er een van haat-liefde. Haar vader, Cy Taillon, symboliseerde de rodeowereld van veel drinken, cowboyallures, weke harten, harde vuisten. Het boek zal zijn geïllustreerd met vele foto's en gaat Rain or Shine: A Family Memoir heten.
De schrijver van het in de jaren zestig en zeventig invloedrijke boek De opkomst van een tegencultuur,
Theodore Roszak, heeft een boek geschreven dat men bijna van hem zou verwachten: The Cult of Information: The Folkore of Computers and the True Art of Thinking. Roszak is sceptisch over de enorme vlucht die de informatica neemt en is bang dat het de menselijke vrijheid essentieel zal aantasten: de vele voorgekookte en selectief beschikbare informatie maakt dat de bronnen zelf niet meer geraadpleegd worden zodat men voornamelijk gaat denken op basis van ontleende kennis waar men bovendien geen overzicht meer over heeft. Roszak stelt daartegenover dat de echte grote ideeën nooit volgens deze weg zijn of zullen ontstaan. Computers en databanken hebben veel, maar geen zenuwstelsel. Een speciaal hoofdstuk wordt besteed aan de propagandaslag om de informatica. Het boek verschijnt in mei bij Pantheon Books.