En verder:
Teruggetrokken, dromerig, geheimzinnig, listig en excentriek: dat was John Logie Baird, de uiteindelijke uitvinder van de televisie. Aan Bairds ‘schijftelevisior’, die hij in 1926 kon tonen, ging heel wat vooraf, maar in januari van dit jaar werd toch de zestigste verjaardag van de televisie gevierd.
Baird was een zevenendertigjarige Schot toen hij met zijn nipkowschijf (genoemd naar de man die in 1884 voorstelde lijnen af te tasten met mechanische middelen) voor de draad kwam. Uit de deze maand te verschijnen biografie over John Logie Baird - The Secret Life of John Logie Baird door Tom McArthur en Peter Waddell - blijkt dat hij een leven leidde dat beheerst werd door geheimzinnigheid. Hij wordt beschouwd als de mogelijke uitvinder van de radar; dat dat niet met zekerheid kan worden gezegd, heeft te maken met zijn misleidende manier van werken, iets wat hem wel te pas kwam in de Tweede Wereldoorlog toen hij geheim militair onderzoek deed. McArthur en Waddell hebben aanwijzingen dat Baird al rond 1913 alles had voor wat hij officieel pas in 1926 als zijn uitvinding kon tonen. (Het boek verschijnt bij Hutchinson, £ 16,95.)
In de tweede druk van de tiendelige Moderne Encyclopedie van de Wereldliteratuur komen natuurlijk ook Nederlandse en Vlaamse auteurs voor. Deze heeft men eruit gelicht ten behoeve van een apart boek dat in 670 pagina's een encyclopedisch overzicht geeft van De Nederlandse en Vlaamse auteurs - Van middeleeuwen tot heden (uitgegeven door De Haan, f39,50). Men heeft niet volstaan met het herdrukken van de lemmata uit de Encyclopedie (die in 1980 werd afgesloten), maar heeft met name de bibliografieën tot en met 1985 bijgewerkt.
De schrijver van de roman Waterland (uitgegeven door De Bezige Bij), Graham Swift, heeft een wonderlijke belangstelling voor het vissen. Hij woonde als jongen in de buurt van veel water en zijn vader was sluiswachter. Deze belangstelling heeft nu geleid tot een bloemlezing uit de literatuur over het vissen: The Magic Wheel, waarin stukken staan over water en vissen vanaf het begin der tijden: van de bijbel, Homerus, Melville (Moby Dick) tot Orwell. Vooral in Engeland roept een dergelijk boek diepe emoties op, zodat het boek een bestseller aan het worden is. Volgens Byron kon een visser geen behoorlijk man zijn; volgens dr. Johnson ziet men tijdens het vissen aan de ene kant een worm en aan de andere kant een gek. Het boek is uitgegeven door Picador.
‘Elke maand alles over de kunsten door de ogen van vrouwen’ - zo luidt de aanprijzing van Women's Review, een nieuw tijdschrift waarvan inmiddels al drie nummers zijn verschenen. De bedoeling is dat elke maand ruimte wordt gemaakt voor proza, poëzie, kritieken, interviews, muziek, politiek, film en toneel - en veel opinie. (Old Loom House, Back Church Lane, Londen, W1 1LS.)
De vroegere hoofdredacteur van The Times, William Rees-Mogg, is inmiddels de eigenaar van een van de grootste boekenantiquariaten in Londen. Om zijn vakmanschap te bewijzen heeft hij een boek geschreven over zijn nieuwe vak: How to Buy Rare Books: A Practical Guide to the Antiquarian Book Market, uitgegeven door Phaidon & Christie's. Het boek is niet zo geschikt voor de bescheiden koper, want Rees-Mogg houdt zich voornamelijk bezig met de kapitaalkrachtige snuffelaar die eerder bij Christie dan op de vlooienmarkt te vinden is.