Afghaanse avonturen en een giftige Bloody Mary
Thrillers van Follett, Symons en Coburn
Lie Down with Lions door Ken Follett Uitgever: Hamish & Hamilton, 263 p. Importeur: Nilsson & Lamm, f48,40
The Criminal Comedy of the Contended People door Julian Symons Uitgever: MacMillan, 220 p. Importeur: Nilsson & Lamm, f43,-
Sweetheart door Andrew Coburn Uitgever: Secker and Warburg, 258 p., f48,40
R. Ferdinandusse
Ken Follett heeft het schrijven van een spannende thrillerbestseller tot kunst verheven; hij heeft dat vak uitvoerig bestudeerd en beoefend, en je zou dus denken dat het niet mis kan gaan. Maar ik heb me met grote moeite door de eerste hoofdstukken van zijn jongste thriller heen gesleept en verderop ook nergens echt de smaak te pakken gekregen. Ik was natuurlijk gewaarschuwd: in december publiceerde The Observer van een groot aantal vooraanstaande Engelsen hun ‘beste boeken’ van 1985, en Follets Lie Down with Lions prijkte op het korte lijstje van Labourleider Neil Kinnock.
Follett heeft het verhaal gesitueerd in Afghanistan. Hij is daar niet de enige in, al heel wat thrillerschrijvers hebben dat landje als actiegebied uitgezocht, want daar zit de aartsvijand uit de thriller, de Rus, in een hachelijke positie; daar stikt het van guerrilla's, van spionnen, en er is ruimte genoeg voor onvervalst heldendom. Veel van die thrillers hebben dan ook het frisse vrolijke van het jongensboek, want voor de listen en lagen van de geheim agent zijn er niet zoveel mogelijkheden. Op een gegeven moment komen de Russen met hun helikopters en dan is het wegwezen geblazen. Follett beschrijft de aanval met de wentelwieken als een gigantische zwerm bijen die op het guerrillakamp neerstrijkt.
Om het spannend te maken heeft Follett een vrouwelijke hoofdpersoon gekozen, een Britse lerares die als tolk in Parijs werkt en zich in actief-linkse kringen beweegt. Haar minnaar is een Amerikaan, die zich tot haar grote woede ontpopt als een CIA-agent. Hij heet Ellis Thaler. Jane werpt zich in de armen van een mooie Franse dokter, Jean-Pierre, die lid is van de medische hulporganisatie ‘Médecins pour la Liberté’, en hij neemt haar mee naar Afghanistan, waar ze onder de bevolking gaan werken, hij dokter, zij verpleegster en adviseuse. Maar Jean-Pierre is een commie, en we zien hem al gauw bezig de guerrillatochten te verraden. Jane ontdekt dat zelf - tegelijkertijd arriveert in Afghanistan, en in dezelfde vallei, Ellis, met een CIA-opdracht de guerrillagroepen te bundelen. Met de toezegging van het verzet vlucht Ellis met Jane, achtervolgd door de Russen met Jean-Pierre. Fikse avonturen, want Follett verstaat dat vak. Maar die Jean-Pierre is zo'n bordpapieren verrader, waar geen lol aan is, en die Ellis is een CIA'er met geweten en idealen zodat er ook geen lol aan is - hij wil naar Afghanistan, om Jane te zien, maar ook voor de historische kans to strike a blow for freedom.
Follett heeft - althans daar lijkt het op - in zijn jonge jaren een NVSH-cursus voor mooi en bevredigend vrijen gevolgd. In zijn eerste, door hem wat weggehouden thrillers vind je dat terug, en ook in zijn betere werk staan af en toe nuttige raadgevingen. In Lie Down with Lions heeft hij dat uitgebreid met een cursus verantwoorde zuigelingenzorg. Want Jane krijgt in Afghanistan een kindje: volgens een Afghaanse methode, onder toezicht van de oudste vrouw uit het dorp. Het kind heet Chantal en krijgt gedurende de rest van het verhaal regelmatig de borst (‘There was a sensation of fullness in her breasts, and she realised it must be time for Chantal's feed’). Het is een vondst om in een thriller even de handeling stop te zetten tot de baby zijn boertje gedaan heeft, maar temidden van al die eendimensionale, zwart-witkarakters heeft het een sterk vervreemdend effect en draagt bij tot het onbehaaglijke gevoel dat Follett zo enorm heeft zitten construeren dat alle leven uit zijn plot verdwenen is.