En verder:
De bouwdoos van het Rietveld Schröder Huis die twee jaar geleden werd gemaakt door Veldhuizen van Zanten en Rijnsdorp zag er zo aantrekkelijk uit dat menigeen hem alleen al vanwege de mooie doos aanschafte. Hoeveel kopers het aandurfden hem ook te maken is niet bekend; veel geduld en een zekere vroeggeleerde handigheid voor zulke karweitjes was er wel voor nodig. Niettemin, Veldhuyzen van Zanten en Rijnsdorp hebben inmiddels ook al een bouwdoos gemaakt en uitgegeven van het Maison d'Artiste van Van Doesburg en Van Eesteren en deze maand verscheen Bouwplaat Atelier Van Doesburg Meudon. Als veelzijdig representant van De Stijl-beweging kon Van Doesburg in 1929 met de bouw van zijn woonhuis-atelier beginnen omdat hij een erfenis had gekregen. In de Parijse voorstad bouwde hij geheel naar eigen inzicht een even simpel als uitgekiend huis. De bedoeling was dat hij er met zijn vrouw Nelly van Moorsel (met wie hij in 1928 was getrouwd) zou gaan wonen, maar Van Doesburg overleed in 1931 toen het huis bijna af was. De Bouwplaat Atelier Van Doesburg kost f29,50 en wordt verspreid door Academia Delft. In voorbereiding is een bouwplaat van Van Doesburgs Café-Restaurant Aubette in Straatsburg.
De ‘Memorreeks’ is een serie boekjes die in het bestek van zo'n vijftig pagina's steeds één Nederlandse roman behandelen: van Louis Pauls Boons Menuet tot Opwaaiende zomerjurken van Oek de Jong. Het laatste deeltje handelt over Het verdriet van België van Hugo Claus, geschreven door Graa Boomsma. De opzet van de boekjes is altijd hetzelfde, dus verrassende essays zijn het zelden. Boomsma kwijt zich redelijk van zijn taak en geeft een aardige samenvatting en analyse van de roman die als inleiding tot goed begrip en inzicht in een aantal terugkerende motieven in Claus' werk kan dienen (f5, -).
Nog twee deeltjes en dan heeft de Duitse uitgeverij DTV alle ‘Schriften und Reden’ van Heinrich Böll in haar pocketreeks uitgegeven. Onder de titels Zur Verteidigung der Waschküchen - 1952-1959; Briefe aus dem Rheinland - 1960-1963, Heimat und Keine - 1964-1968, Ende der Bescheidenheid - 1969-1972, Man muss immer weitergehen - 1973-1975, Es kan einem bange werden - 1976-1977 en Die ‘Einfachheit’ der ‘kleinen’ Leute - 1978-1981 zijn nu in deze zeven delen alle artikelen, toespraken, recensies, voorwoorden en redevoeringen verzameld: een enorme variëteit aan onderwerpen, van Tacitus, Solzjenitsyn, Sacharov, de Praagse Lente, het socialisme, politiek en cultuur, Ingeborg Bachmann, Ignazio Silone tot terrorisme en de vraag: ‘Wat las Hindenburg?’ De delen kosten f16,90 per stuk en worden geïmporteerd door Van Ditmar.
Afgezien van het onvermijdelijke nieuwe boek van Willem Brakman (de novelle De graaf van Den Haag) komt bij uitgeverij Querido in maart ook een nieuwe roman van Andreas Burnier uit: De trein naar Tarascon. In de roman gaat het om William Baston, een in Den Haag geboren student die tijdens de oorlog in Duitsland te werk is gesteld. Na mei '45 blijft hij aanvankelijk in Duitsland vanwege zijn liefde voor een soldatenhoer en haar kind. Hij gaat uiteindelijk toch terug naar Nederland maar de oorlog laat hij echter maar moeilijk achter zich. Querido publiceert dit voorjaar ook twee debuten: Jacobi's tocht van Wanda Reisel, die vooral werkzaam is als regisseur en toneelschrijfster (Ansichten en Hotel Eden) en Christien Kok, Het ontbrekende, zes verhalen waarvan er drie in De Revisor hebben gestaan.