Niet te beroerd om man en paard te noemen
Harold Robbins, de grootste der bestsellerschrijvers
The Storyteller door Harold Robbins Uitgever: Simon and Schuster, 307 p. Importeur: Van Ditmar, f 53,35
R. Ferdinandusse
The Storyteller is Harold Robbins' negentiende boek, snel geteld, en daarin keert hij terug naar de thema's uit zijn eerste boeken: de man van eenvoudige komaf die zich weet op te werken en al spoedig behoort tot de rijken waarover met zoveel smaak te schrijven valt. The Storyteller gaat over zo'n eenvoudige jongen, die echter als steeds bij Robbins, over twee geheime wapens beschikt: zijn talent en zijn lul en met beide zal hij wonderen bewerkstelligen. Het talent is deze keer schrijven: de jongeman bezit het vermogen om boeken te schrijven met zoveel fascinerende, menslievende sex (met een x!) dat ze meteen op de bestsellerslijsten komen en daar niet af te branden zijn. De auteur wordt daardoor geliefd, beroemd en gelukkig en bovendien stinkend rijk. Dat is het hele verhaal. Aan het eind van het boek viert de ‘storyteller’ dan ook een waanzinnig groot feest met als aanleiding het feit dat hij vijfentwintig jaar lang op de bestsellerslijst heeft gestaan met al zijn boeken. Hoogtepunt van het feest is het optreden van de twaalf mooiste meiden van de wereld, verenigd in het ensemble Casino de Paris van Las Vegas. Zij dansen een echte cancan, slingeren uitermate feestelijk met hun benen om zich uiteindelijk op het moment suprême om te draaien, de rokken omhoog te werpen en de gasten te verrassen op het aanzicht van hun blote billen. En op die vierentwintig aaneengeschaarde billen staat met stevige letters: CONGRATULATIONS JOE CROWN!, want zo heet de bestsellersauteur.
Wat een jammerlijke bekroning van een toch best interessante carrière. Want hoe vreselijk die Robbins ook meestal is, was en kon zijn, toch intrigeerde hij. Want hij was zo'n arm jongetje, als in zijn eerste boeken beschreven wordt, met een serie twaalf ambachten en dertien ongelukken. Tot hij bij het filmbedrijf kwam te werken en zag wat voor bedragen voor slechte verhalen werden betaald, die later niet eens te verfilmen bleken. ‘Dat kan ik beter,’ zei hij en wedde om honderd dollar en schreef in nachtelijke uren zijn eerste boek, en tevens eerste bestseller Never love a Stranger. Dat was in 1946 en daarna kwamen met grote regelmaat de volgende bestsellers: The Dream Merchants, A Stone for Danny Fisher, en 79 Park Avenue. In 1979 vierde Robbins het feit dat zijn 200 miljoenste boek was verkocht. Hij was toen stinkend rijk en meer dan dat: hij was ervan overtuigd dat zijn werk van blijvende waarde was. Immers, van hoeveel auteurs kon je zeggen dat ze altijd op de bestsellerslijst stonden en van hoeveel auteurs was al hun werk altijd in druk en dat bovendien nog in dertig of meer vertalingen. En inderdaad, dat is een uniek iets.
Harold Robbins was de voorloper van een genre dat later tot grote bloei kwam: Jacqueline Susann, Judith Krantz, Jackie Collins. Een genre dat op de televisie zijn voortzetting vond in Dallas en Dynasty. En net zoals Dynasty net dat ongedefinieerde ‘iets’ meer heeft dan zijn concurrenten, zo had en heeft ook Robbins net dat onsje meer als je het met de rest van dat terrein vergelijkt.