En verder:
In het kader van het Studium Generale van de universiteit van Amsterdam verzorgt de classicus J.P. Guépin een twaalftal colleges over neo-latijnse poëzie. In deze college-reeks zal Guépin diverse neo-latijnse dichters behandelen uit de periode van de vijftiende tot de zeventiende eeuw en wil hij aantonen dat de beoefenaars van het genre over verfijndere en meer genuanceerde taalmiddelen beschikten dan degenen die in de eigen volkstaal dichtten. De bestudering van de Europese letterkunde zou, een onaf en vervalst beeld geven, wanneer de neo-latijnse poëzie er niet in betrokken wordt, aldus Guépin. De colleges beginnen op vrijdag 10 januari op de Grimburgwal 10, tijd: 15.00 tot 17.00 uur. Inschrijving kost f50, - voor studenten en f75, - voor niet-studenten. In de bijgaande syllabus, getiteld ‘De vervelende Laura’, een uitgave van Krea, zijn verschillende oorspronkelijke gedichten en hun Nederlandse vertaling opgenomen. De syllabus kost f15, - en is ook verkrijgbaar bij de universiteitsboekhandel en Atheneum.
Het wordt steeds moeilijker voor de subculturen om de gevestigde cultuur een slag voor te blijven. Vandaag een nieuwe opmerkelijke outfit op straat en morgen een heel rek vol in de Bijenkorf. Het Landelijk Ondersteuningsinstituut Kunstzinnige Vorming (LOKV) heeft zich op de Hip-Hop-subkultuur gestort en in de eerste helft van 1985 een onderzoek gedaan naar de bijbehorende dansvormen. Het resultaat is het boekje ‘1000 schijnen, electric boogie, breakdance en brown’ door Ciska van den Eijnde met foto's van Theo Coolsma. Het bestaat uit interviews met diverse dansers, een historische schets van de Hip Hop, een beschrijving van de basistechnieken en aanbevelingen ter ondersteuning van het sociaal-kultureel werk. Hoewel de ‘echte’ breakdancers het misschien jammer vinden dat hun straatdansen binnen het sociaal-cultureel jeugdhonken-beleid van de overheid getrokken worden, geeft het boekje toch een aardig tijdsbeeld. ‘1000 schijnen’ is te bestellen door overmaking van f25, - op postgiro 54 67 118 t.n.v. LOKV, Utrecht.
Vrienden en relaties van uitgeverijen hebben het goed in deze dagen: de meest fraaie, speciaal voor hen bestemde unica bereiken hen, voor niemendal. Het titelaanbod van nieuwjaarsgeschenken is groot dit jaar. Bert Bakker belooft een gedicht van Neeltje Maria Min, De ballade van Kasto Elim Wolzak, geïllustreerd door Petra Dolleman. Een rijm van Edward Lear, De Dong met de Lichtende Neus, geïllustreerd door Ivo de Weerd stuurde Nijgh & Van Ditmar/Leopold aan de relaties. Meulenhoff maakte een tweetalig (Engels-Nederlands) boek van de rede die Mario Vargas Llosa uitsprak bij de viering van het 90-jarig bestaan van de uitgeverij: De cultuur van de vrijheid. Bij Veen verscheen een in zwart linnen gebonden verhaal van Dirkje Kuik: Uit het dagboek van de vrouw van een beeldhouwer. Gerrit Jan Zwiers beschouwende reisliteratuur, artikelen uit NRC Handelsblad, is het nieuwjaarsgeschenk van De Prom: Grijpen naar de regenboog (100 pagina's). Kwadraat maakte een mooi boekje van nóg een reisverhaal: F.L. Bastets Lobster Cocktail. Querido en Tabula geven geen speciale gelegenheidsuitgave, maar verwennen hun relaties en vrienden met reeds uitgekomen handelsedities van respectievelijk Dat was nog eens luisteren (essays van schrijvers over muziek) en het Het Cocktailboekje door de barkeeper van Harry's Bar in Amsterdam, Francis van der Knaap.