En verder:
Het maken van postzegels gaat in Nederland niet ongemerkt voorbij. Elk jaar maakt de PTT een boekje over de in dat jaar gemaakte zegels, waarin uitvoerig met schetsen, probeersels en kladjes wordt getoond hoe ze zijn ontstaan. Ook worden de redenen beschreven waarom een gelegenheidszegel werd gemaakt. Het zijn altijd aangenaam ogende boekjes met veel plaatjes. Het duurt echter wel enige tijd voor het boekje van een bepaald jaar klaar is. Tegelijk zijn nu de boekjes voor de jaren 1981 en 1982 verschenen. Een extra aardigheid is dat elk deel vooraf wordt gegaan door een essay, voor 1981 is dat afkomstig van Gerrit Komrij en voor 1982 van Arie van den Berg. Komrij maakte er iets moois van: hij schreef de autobiografie van de eerste postzegel met kartelrandjes van het fictieve Afrikaanse land Salmagundië. Wat een leven! Een mens zou er niet voor kiezen. Antoon Beeke versierde het verhaal met landkaarten, vellen met net-echte postzegels, postpakketjes et cetera. De zegel waarom het gaat is uiterst realistisch nagemaakt, inclusief zijn ouderdom, want we spreken hier over het jaar achtienhonderdzoveel. Het essay van Arie van den Berg, ‘De taal van de postzegel’, gaat over de bedoelingen achter de verschillende afbeeldingen op de zegels, van het koninklijk portret tot liefdesbetuigingen en bedreigde dieren. Ook dit stuk is wat men noemt ‘kostelijk’ geïllustreerd in vele kleuren. De Nederlandse postzegel kost per stuk f 17,50 en wordt uitgegeven door de Staatsuitgeverij.
De Duitse dichter en essayist Hans Magnus Enzensberger is de man achter een reeks boeken die door Uitgeverij Greno in Nördlingen wordt uitgegeven onder de naam Die Andere Bibliothek. Het gaat hier niet om aardigheidjes (ook dat), maar om ten onrechte vergeten boeken, opnieuw uitgegeven met toelichtingen en annotaties, zonder zwaarwichtig te zijn. Enkele voorbeelden: Journal Meiner Reise im Jahre 1769 van J.G. Herder, Bilder aus China 1655-1657, Die tragische Historie vom Doktor Faustus door Christopher Marlowe (met historische afbeeldingen en verklaringen van alle geheimen), Diabolische Geschichten von Jules A. Barbey D'Aurevilly, Lügengeschichten und Dialoge door Lukian von Samesata enzovoort. Er verschijnt elke maand een deel, dat bovendien wordt begeleid door een tijdschriftje waarin het helemaal over dat bepaalde boek gaat. De boeken in Die Andere Bibliothek en van de Uitgeverij Greno worden geïmporteerd door Van Ditmar (Greno, Postfach 1145, D-8860, Nördlingen).
Het tienjarig bestaan van de Rotterdamse Boekhandel Van Gennep wordt onder meer gevierd met de uitgave van een boekwerkje dat de tienjarige geschiedenis vertelt van de etalages van de winkel. De bij de boekhandel werkzame Maria Heiden heeft gedurende deze periode meer dan vijfhonderd etalages gemaakt die op een bijzondere manier de verkoop van boeken ondersteunden: een nieuw boek van een schrijver kon aanleiding zijn een etalage te maken waarin een fragment uit het boek werd uitgebeeld, zoals in het geval van Bewijsmateriaal van K. Schippers in 1978. Maria Heiden beschrijft zelf de vele aanleidingen voor het maken van een speciale en buitenissige etalage, zodat passanten er niet zomaar voorbij liepen. Tentoonstellingen, nieuwe boeken, kattenboeken, een etalage voor de Japan-manifestatie, een etalage gewijd aan één uitgeverij, één schrijver, een politieke gebeurtenis, architectuur, boeken van en over Andy Warhol (de etalage lag toen vol flessen schoonmaakmiddel van het merk Andy). Het aardige boekje heeft voorop een schilderij van Siet Zuyderland, die de pui heeft geschilderd zonder de ruit van de etalage. Daarvoor in de plaats zit nu een ruitje waarachter dan weer een foto van een van de etalages zit. Het boekje is verschenen in een oplage van duizend exemplaren en is uitsluitend bij Boekhandel Van Gennep in Rotterdam te koop voor tien gulden.