En verder:
Dat een ijsberg een veelbewogen leven kan leiden leert het boek Voyage of the Iceberg van Richard Brown. Daarin staat het verhaal over de ijsberg die verantwoordelijk was voor het zinken van de Titanic in de nacht van 14 april 1912. Dat was de nacht dat de ijsberg en het schip elkaar ‘ontmoetten’, want de berg was aan de wandel. Brown heeft de route van de ijsberg gevolgd en zich verdiept in het leven van de mensen die leefden in de omgeving. Dat levert avontuurlijke verhalen op. De ijsberg dreef na de ramp met de Titanic langzaam naar warmere wateren en eindigde daar zijn leven. Dit rijk geïllustreerde boek is uitgegeven door The Bodley Head, beslaat 158 p., en kost f 53,85.
In The Sunday Times van 20 oktober j.l. besprak Nicholas Shrimpton de Engelse vertaling van de autobiografische roman The Periodic Table van de Italiaanse schrijver en chemicus Primo Levi. Levi's boek, waarin hij op vernuftige wijze zijn ervaringen in Auschwitz en als chemicus vermengt (zie de bespreking van het boek door Karel Soudijn in de Boekenbijlage van 16 februari) verscheen begin van het jaar in Amerika bij de uitgeverij Schocken. Er kwamen lovende recensies onder meer in the New York Review of Books en dat moet de Engelse uitgever Michael Joseph op een idee hebben gebracht. Shrimpton noemt het een ‘extraordinary book, eccentric in construction, protean in genre, grandiose in its intellectual ambition and profoundly moving in the delicacy and depth of its engagement with tragedy’, en vraagt zich aan het slot van zijn bespreking af hoe het toch mogelijk is dat dit boek, waarvan de Italiaanse versie in 1975 verscheen, tien jaar op een Engelse uitgever heeft moeten wachten. In een brief aan The Sunday Times van 27 oktober schrijven de twee vertalers van het boek, Stella & Vernon Humphries, dat zij negen jaar met hun vertaling hebben geleurd en het naar zevenentwintig Engelse uitgevers hebben gestuurd: ‘The rejection ra te was 100%.’ Pas de gunstige kritieken in Amerika deden een Engelse uitgever overstag gaan.
Hoe het precies gegaan is weet niemand - de schepping van de aarde - maar de meest waarschijnlijke manier waarop het gegaan moet zijn, werd ooit door Peter Vos verbeeld in zijn Scheppingsverhaal, voor het eerst verschenen in 1966 en nu voor de negende keer herdrukt en uitgegeven door De Harmonie. Deze tekeningen vertellen min of meer het verhaal van een echte handwerksman die zich ontpopt tot de uitvinder van de gloeilamp en de mens. Zoals een echte kunstenaar ook van het een op het ander komt, zo vindt deze - toen nog anonieme - figuur-met-lange-baard geleidelijk de boom, het dier, de liefde, de ruzie en de wedijver uit.
De uitgeverij Meulenhoff bestaat deze maand negentig jaar. Dat wordt onder meer gevierd met een bloemlezing uit het werk van alle auteurs die ooit bij Meulenhoff hebben uitgegeven: van Lodewijk van Deyssel tot Carolijn Visser. Bijna honderd is de titel van het boek dat slechts f 14,90 kost. Een andere gelegenheidsuitgave is een klein boekje met een verhaal van J.M.A. Biesheuvel: De klacht van de dorpsschoolmeester. Het kost f 2,50 en gaat over een man die zich aan het bedrinken is omdat zijn uitvinding niet wordt gezien als wereldschokkend: hij zegt een manier gevonden te hebben ongeboren kinderen te leren tellen door klopsignalen op de buik van de aanstaande moeder te geven.