En verder:
Deze week verschijnt bij uitgeverij Sara het boek Vrouwen wereldwijd. Dit is het boek waarin de menselijke conditie van de vrouwen over de hele wereld wordt geschetst door tien schrijfsters. Het originele aan het boek is dat men vijf schrijfsters uit de rijke westerse landen heeft laten schrijven over een Derde Wereldland en vijf schrijfsters uit die landen over een westers land: Angela Davis over Egypte, Anita Desai over Noorwegen, Toril Brekke over Kenya, Marilyn French over India, Buchi Emecheta over Amerika, Jill Tweedie over Indonesië, Germaine Greer over Cuba, Nawal el Saadawi over Engeland enzovoort. De schrijfsters concentreren zich op vijf onderwerpen: werk, familie, onderwijs, politiek en seksualiteit. In het eerste deel analyseert Debbie Taylor aan de hand van cijfers van de Verenigde Naties en de Oxford University al deze onderwerpen. Het boek kost f 27,50.
Ten behoeve van de Vrouwenboekenweek is een Vrouwenboekenweekkrant 1985 samengesteld die in alle tijdschriftenzaken te koop is voor f 4, -. Daarin staat het volledige programma van de verschillende activiteiten die de vrouwenboekwinkels van 2 tot en met 9 november organiseren. Het valt op dat die winkels allemaal een strijdvaardige naam hebben, nooit Boekhandel Brinkman, of Boekhandel Jansen, maar Boekennel (Eindhoven), Dikke Trui (Groningen), Dulle Griet (Leuven), De Feeks (Nijmegen), De Helleveeg (Arnhem), Sappho (Leeuwarden), Savannah Bay (Utrecht), Shikasta (Wageningen), Trix (Den Haag), 't Wicht (Enschede), Xantippe (Amsterdam), Gaia (Leiden). In de Vrouwenboekenweekkrant staan artikelen en interviews over Belle van Zuylen, Aya Zikken, Maaike Meijer, Gerda Meijerink, over ‘feministische theorievorming’, de vrouwenboekhandels in Nederland en verder gedichten van Diana Ozon en Elisabeth Augustin.
De mooiste foto's van Virginia Woolf, Simone de Beauvoir, Colette, James Joyce, André Gide en vele andere schrijvers zijn gemaakt door de nu tweeënzeventigjarige Gisèle Freund. Een groot deel werd gemaakt in de jaren dertig en als men ze wel eens ziet afgedrukt, is dat meestal in zwartwit, in werkelijkheid zijn de meeste in kleur, kleuren van de jaren dertig. Dat blijkt uit het boek Photographien dat nu in Duitsland bij Schirmer/Mosel Verlag en in Amerika bij Abrams (Gisèle Freund: Photographer) is verschenen. In de inleiding vertelt Christian Freund over het leven van de fotografe, zelf heeft ze bij elke groep foto's biografische en anekdotische toelichtingen geschreven. Zowel de Duitse als de Amerikaanse uitgave wordt in Nederland geïmporteerd, respectievelijk f 160, - en f 146,50.
De Amerikaanse schrijfster en essayiste Mary McCarthy heeft al haar gelegenheidsstukken verzameld onder de titel Occasional Prose. Door de jaren heen heeft zij inleidingen, kritieken en reportages geschreven en lezingen gegeven over een groot aantal verschillende schrijvers en onderwerpen. In dit boek staan stukken over onder meer Philip Rahv, Nicola Chiaromonte, Hannah Arendt, de Tolstois, Jean-François Revel, over Eleanor Perényi (schrijfster van het boek Green Thoughts - over tuinen), over Miss Brayton (en haar wondertuin met ligusters in de vorm van enorme prehistorische dieren), (341 p, f 75,50).
De Duitse psychoanalytica Margarete Mitscherlich schreef onlangs een geruchtmakend essay over de brieven van Sartre aan Simone de Beauvoir (ook in Vrij Nederland in vertaling gepubliceerd). Het werd oorspronkelijk gepubliceerd in het Duitse feministische tijdschrift Emma. Bij S. Fischer Verlag is onlangs haar nieuwe boek Die friedfertige Frau verschenen waarin zij het vooral heeft over ‘vrouwelijke agressie’ vanuit psychoanalytisch gezichtspunt. Maar niet alleen vrouwen komen daarbij ter sprake, ook de agressie van mannen, vaders en andere familieleden. Mitscherlich stelt in het boek ook menige vraag: is antisemitisme typisch een mannenkwaal?, is narcisme en masochisme typisch vrouwelijk?, moeten moeders gehaat worden? (208 p., f 41,10, importeur Nilsson & Lamm).