En verder:
Mensje van Keulen is niet alleen de schrijfster van verhalen en romans, ze schreef ook het epische gedicht De avonturen van Anna Molino, een wilde dame die zich een weg baant door het leven, prachtig geïllustreerd door Peter Vos (in 1980 uitgegeven door De Arbeiderspers). Nu heeft ze, dit keer met tekeningen van Willem van Matsen, een kinderboek geschreven over Tommie Station, een heerschap dat deze naam ontleent aan zijn vondelingschap in een tas die onbeheerd werd achtergelaten op een station. Gevonden door de machinist Eef, een opgewekte man die tegenover de stationsrestauratie woont en die zijn oren allerlei praktische dingen heeft geleerd, en door hem liefderijk opgenomen, begint het duo een strijd op leven en dood tegen de bazin van de stationsrestauratie mevrouw Bokker en haar man, de conducteur van de trein. Het verhaal is heel vermakelijk en geestig, evenals de tekeningen van Malsen (Querido).
De facsimile-uitgave van het allereerste manuscript van Alice in Wonderland van Lewis Carroll (dat toen nog Alice's Adventures under Ground heette) is in Engeland nooit eerder verschenen. Er bestond een uitgave van als Dover-paperback, die al geruime tijd is uitverkocht. Pavilion (onderdeel van de uitgeverij Michael Joseph) heeft nu de eerste gebonden uitgave verzorgd met een voorwoord van de kleindochter van de oorspronkelijke Alice en een inleiding die het verhaal over het ontstaan vertelt. Het boekje kost f 53,85 en wordt geïmporteerd door Nilsson & Lamm.
De London Review of Books, de Engelse versie van The New York Review of Books, verschijnt tweewekelijks. De stukken daarin zijn soms zo goed dat men twee jaar geleden al een eerste bloemlezing uit het tijdschrift kon maken. Nu is de tweede bloemlezing verschenen met stukken uit de jaren 1983-1985: London Reviews. Karl Miller, de enige redacteur, koos de geruchtmakendste en interessantste bijdragen uit die tijd, zodat hier het stuk van Mary-Kay Wilmers te vinden is over David Plante, de man die een hagiografisch boekje schreef over Germaine Greer, het stuk over Jacques Derrida en het decopstructionisme van E.D. Hirsch jr. (waarin hij het een ‘inconsiderable philosophy’ noemt), Richard Bloy over Hans Blumenbergs boek The Legitimacy of the Modern Age, Christopher Ricks over Virginia Woolf, Clive James over Martin Amis. Er staan ook een aantal pittige brieven in over de Engelse mijnstaking. Uitgegeven door Chatto & Windus, f 33,25.
In het Amsterdams Historisch Museum is tot 1 december een wonderlijke tentoonstelling, samengesteld door studenten kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, over ‘Ontspanning en vermaak van Amsterdamse vrouwen rond 1900’. In het boekje, dat onder de titel Aangenaam verpozen dienst doet als catalogus, staan foto's, affiches en citaten die de indruk wekken dat de vrouwen rond 1900 eindelijk mochten uitvliegen. De fiets moet daarbij een sleutelrol hebben gespeeld want daarover wordt uiterst lyrisch geschreven. Een advertentie uit het Nieuws van de Dag leert dat er zelfs een ‘Damesrijwielschool’ was met ‘Privaatonderricht’ en ‘prima referenties’. Ook sportclubs van allerlei aard ontstonden in die tijd. Uitgaan werd voor de vrouwen die over wat vrije tijd beschikten een kunst en de kleding iets van bijzondere aandacht. Een probleem waren de grote hoeden, die leverden stof voor heftige discussie omdat ze in de Schouwburg het uitzicht belemmerden. Het boekje is een uitgave van Uitgeverij Vrije Val en kost f 4,50.