En verder:
De Engelse tekenaar Glen Baxter, wiens werk in Nederland wordt uitgegeven door De Harmonie (en wiens getekende autobiografie My Life momenteel voor sterk gereduceerde prijs te koop is bij het modern antiquariaat Van Gennep in Amsterdam) heeft voor 1986 een kalender gemaakt: Glen Baxter's Calender bevat twaalf gekleurde tekeningen in de beproefde Baxter-geest, dat wil zeggen dat men bijvoorbeeld voor de maand februari een tekening ziet van een man in een stoel die tegen het hoofd van een andere man dat uit de muur van de kamer steekt zegt: ‘De deur is om de hoek, m'n beste man.’ De kalender is uitgegeven door Thames & Hudson, kost f 24,50 en wordt geïmporteerd door Nilsson & Lamm.
Op het werk van schrijvers als Charles Dickens en Marcel Proust bestaan registers: in welke romans zijn welke personages te vinden? Het antwoord op die vraag kan men erin vinden, meestal toegelicht met gegevens over hun rol. S. Vestdijk beschikt nog niet over een dergelijk register, wat verbazend mag heten gegeven het feit dat er zoveel kenners en kennertjes van zijn werk zijn die je zelfs kunnen vertellen of Ina Damman wel of geen sproeten had (niet). P.J.L.M. Hamman en A.M. Jansen hebben een eerste aanzet tot een register gemaakt en in eigen beheer uitgegeven onder de titel Met naam en toenaam - Proeve van een register op het werk van S. Vestdijk. Zij beperkten zich voorlopig tot een veertiental romans en deelden hun werk in tweeën: deel 1 de voor- en achternamen van romanfiguren, deel 2 de namen van historische figuren, mythologische figuren, kunstenaars, namen van literaire werken et cetera. De bedoeling is hiermee te testen of er voor een volledig register belangstelling bestaat. Het boekje is te bestellen door overmaking van f 13,50 op giro 4755853 t.n.v. A.M. Jansen, Diemen.
Vorig jaar verscheen in Engeland een veelgeprezen biografie over de dichter T.S. Eliot van Peter Ackroyd. Eliot verklaarde tegen het einde van zijn leven dat er twee perioden waren geweest waarin hij gelukkig geweest was: zijn jeugd en tijdens zijn tweede huwelijk. Ackroyd concentreert zich in zijn biografie op de tijd daartussen en merkte dat Eliot zijn beste gedichten in die periode schreef. Zijn bedoeling is het verband tussen Eliots poëzie en leven aan te geven omdat die twee nauw bleken samen te hangen. Ackroyds biografie is nu in paperback verschenen (Abacus, importeur Van Ditmar); hij kreeg in 1984 The Whitebread Award for Biography (396 p., f 24,50).
Het nummer van 18 oktober van The Times Literary Supplement zal een speciaal nummer zijn dat gewijd zal zijn aan verontachtzaamde literaire werken en werken die men graag vertaald zou willen zien of herdrukt. Het nummer zal hierover bijdragen bevatten van Anita Brookner (Booker Prize 1984), J.M. Coetzee (Booker Prize 1983), Claude Lévi-Strauss, David Lodge (wiens roman How far can you go? zo juist in het Nederlands verscheen bij Gottmer onder de titel Hoe ver mag je gaan?), Iris Murdoch (wiens roman The Good Apprentice tot de kanshebbers behoort voor de Booker Prize 1985), D.M. Thomas (schrijver van The White Hotel), Julian Symons, Czeslaw Milosz (Nobelprijs) en Auberon Waugh.
Acts of Will, de biografie over psycholoog Otto Rank (Boekenbijlage 5 oktober) kost niet f 98,50 maar (helaas) f 144,50.