En verder:
Vorige week stond in de Boekenbijlage de laatste aflevering van ‘Mijn dag,’ het wekelijkse getekende verhaal van de Amerikaanse Victoria Roberts over leven en werk van 's werelds gerenommeerde personen (schrijvers, kunstenaars, politici). ‘Mijn dag’ is in Engeland in boekvorm uitgegeven door Chatto & Windus/The Hogarth Press. De komende tijd zal Peter van Straaten op de laatste pagina van de Boekenbijlage inzicht verschaffen in het precaire bestaan van de literatuur, haar schrijvers en lezers.
Van januari 1942 tot december 1983 zond de BBC een programma uit dat Desert Island Discs heette. Het werd gemaakt door Roy Plomley. Tijdens het programma mochten min of meer bij het publiek bekende mensen de grammofoonplaten kiezen die ze mee zouden nemen naar het onbewoonde eiland. Vanaf 1959 werd daar de mogelijkheid aan toegevoegd dat ook voor boeken te doen. Plomley's medewerker aan het programma Derek Drescher heeft bij de Engelse uitgever Hutchinson onder de titel Desert Island Lists een boek uitgegeven met alle lijsten die in de loop der jaren werden opgesteld. De tien boeken die het meeste werden genoemd, geven een scherp inzicht in de ambities die men ook op een onbewoond eiland denkt te kunnen koesteren, want als nummer 1 kwam de Encyclopedia Britannica uit de bus, een veeldelig werk zoals men weet, dat degene die ermee op reis gaat nog moeilijkheden op het vliegveld kan geven vanwege ernstig overgewicht van de bagage. De andere boeken die te zijner tijd in de Openbare Bibliotheek van het Onbewoonde Eiland aangetroffen kunnen worden zijn: 2. Tolstoi, Oorlog en vrede; 3. Proust, Op zoek naar de verloren tijd; 4. Gibbon, The History of the Decline and Fall of the Roman Empire; 5. The Oxford Book of English Verse; 6. The Oxford English Dictionary; 7. The Oxford Dictionary of Quotations; 8. Tolkien, The Lord of the Rings; 9. Shaw, Plays; 10. Lewis Carroll, Alice in Wonderland/Kenneth Grahame, The Wind in the Willows.
In het nieuwe nummer van het tijdschrift Raster (34) is veel aandacht voor de op 12 februari overleden Argentijns/Franse schrijver Julio Cortazar. De maker van een documentaire film voor het programma Beeldspraak Erik van Zuylen noteerde zijn indrukken opgedaan bij het maken van de film, de vertaalster van Cortézars roman Rayuela Barber van der Pol haalt enkele herinneringen aan hem op en karakteriseert zijn werk als ‘een geometrisch dwangspel’, Cyrille Offermans analyseert 62 - Bouwdoos en J. Bernlef schrijft over Cortazar en de jazz. Fragmenten uit het nog niet in het Nederlands in boekvorm uitgegeven werk werden ook vertaald door Barber van der Pol. Aan het slot van het nummer kijkt J.. Bernlef terug op de reacties naar aanleiding van het aan de poëziekritiek gewijde nummer van Raster 32. Hij noemt die voor een groot deel ‘potsierlijk en hypocriet’. Hij gaat niet in op afzonderlijke reacties, maar beperkt zich tot het aangeven van onderwerpen die een werkelijke discussie inhoud zouden kunnen geven. Volgens Bernlef zou ‘een goede poëziekritiek op zijn minst alert moeten zijn op de poëzie die de ontdekking nastreeft omdat het experiment nu eenmaal de voedingsbodem voor een interessante poëtische traditie vormt en de marge - waar de tegenstanders van Raster als ware ghettoarchitecten ons zo graag zouden willen detineren - het centrum van morgen zal blijken te zijn’.